10/19/10 08:02
(http://e-vestnik.bg/)

Доган не е нарушил закона, но вече е политическо зомби

Съдът реши, че няма конфликт на интереси с прибрания от Ахмед Доган хонорар от 1,5 млн. лева като консултант на “Минстрой”.

Основният аргумент на съда е, че когато Доган е сключил договор, Законът за конфликт на интереси не е бил приет. И също така Доган не е гласувал в парламента неща, които засягат изплатилите хонорара му “Минстрой” и свързаният с него Институт по минно дело. Формално погледнато “Минстрой” не е печелил търг за строителство на енергийните проекти “Цанков Камък”, каскада “Горна Арда” и др. Фирмата е само подизпълнител на австрийската “Алпине Бау”, която е спечелила търга за строителството.
И формално Доган не е нарушил закон, поне към момента на сключване на договора. Дори и след този момент е спорно дали има нарушение.

Една от съдийките е подписала с особено мнение. Като аргумент тя привежда изказване на Доган преди изборите, което предизвика тогава скандал и оказа голямо влияние за изборните резултати. Доган тогава разкри, че той командва в Тройната коалиция с думите “Властта е в моите ръце” пред избиратели в с. Кочан.
И поясни, че той определя къде да отиват парите - “Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата… И от гледна точка на проекти, и от гледна точка на тяхното изпълнение, на оперативни програми и т.н.” (виж тук). С основание съдийката цитира това изказване в особеното си мнение, но то не се оказа достатъчно Доган да бъде осъден за конфликт на интреси.

То беше достатъчно обаче коалиционните партньори на Доган да загубят катастрофално изборите. Освен съд, който преценява дали някой спазва закона, има и съд на избирателя. Доган не загуби своите гласове заради силно етническия вот. Той държи като заложници своите избиратели, и атаките срещу него винаги обединяват гласоподавателите на ДПС. Но избирателите като цяло дадоха толкова силна подкрепа за ГЕРБ с основната идея Доган най-после да се махне от властта. Със съзнанието, че хората на ДПС са най-корумпираната квота в управлението. Техният лидер без свян пише проект за 1,5 млн. лв., като плаща на четирима други 50 000 лв. да му го напишат.

Законът не е нарушен, но безпардонните действия на Доган го превърнаха в нещо като жив труп в разложение, който продължава да се движи, да си играе на политика, но задушава с миризмата си.

Той се превръща в проблем на държавата, защото не можеш да изключиш от управлението българските турци, а не можеш и да включиш във властта хора с такива разбирания за политиката. И които без свян бъркат в кацата с меда.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване