10/19/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Имиграция - най-лошото предстои

Алъсдеър Палмър

Отричането - упорития отказ да признаеш очевидната истина е много често срещан психологически отговор на неприятни факти. В дългосрочен план отричането почти винаги води до катастрофа. Но в краткосрочен план може да бъде ефективен начин да скриеш лошите новини, заради което е толкова разпространено в политиката.

Отричането например бе основната реакция на последиците от имиграцията. Лейбъристките министри се специализираха в твърденията, че високите нива имиграция - политика, която те въведоха, ще ни направят по-проспериращи, като се възползваме от “динамизма и творческите способности”, да не говорим за ниските заплати на новодошлите.

Икономисти доказаха, че всъщност имиграцията почти не оказва влияние върху общото ни благосъстояние. Цялостните й икономически ефекти, независимо дали положителни или отрицателни, са много малки. Но спря ли това лейбъристките министри да настояват, че от имиграцията има огромни икономически ползи? Не. Сега либералните членове на коалицията започнаха оттам, докъдето бяха стигнали лейбъристките им предшественици. Британският министър на бизнеса Винсънт Кейбъл заяви, че планът на консерваторите за лимит на броя на имигрантите във Великобритания е “икономическа лудост”.

Ако имиграцията няма някакви много съществени последици за БВП за човек от населението, тя все пак има някои много очевидни социални ефекти, не всички от които добри. Един от тях бе приоритетно разгледан в доклад, публикуван миналата седмица от “Майгрейшън уоч”. Според доклада, през следващото десетилетие за децата на имигрантите ще бъдат необходими над един милион допълнителни места в училищата, което ще струва най-малко 100 милиарда лири. (За сравнение фискалният дефицит на Великобритания миналата година е 155 милиарда лири).

Това е изумителен брой - всъщност е толкова голям, че човек е склонен почти да не повярва. Първият въпрос е колко точни са изчисленията на “Майгрейшън уоч”? Те се базират на данни от националната статистическа служба. Много по-високото ниво на раждаемост на имигрантските семейства обяснява бързото увеличение на броя на децата, които се нуждаят от обучение: докато ражданията от жени, родени във Великобритания, са намалели с повече от 3 процента през изминалото десетилетие, ражданията от майки, родени извън Обединеното кралство, са се увеличили над два пъти. Поради това общият брой раждания във Великобритания не е намалял, а се е увеличил с 11 процента.

Изчислението на разходите за допълнителните училищни места е предоставено от министерството на образованието. Те са занижени, тъй като не включват значителната допълнителна цена за обучение по английски на деца имигранти. В сравнение със 100 милиарда лири 5-те милиарда лири, които коалицията ще отпусне за начално обучение на деца в неравностойно положение, е малка сума. Въпреки това значителна част от тези 5 милиарда лири трябва да отидат за децата на имигранти, тъй като много от тях ще бъдат сред тези в най-неизгодно положение.

Така че вторият въпрос е правителството прави ли всъщност нещо, с което да гарантира осигуряването на допълнителни места в училищата? Ед Болс, лейбъристки държавен министър на образованието, бе готов да даде на местните власти в Лондон само около една четвърт от това, от което се нуждаят, за да осигурят само допълнителни места в началното училище. Дори и ако коалицията реши да ограничи ползването на бюджета за училищата, необходимостта от намаляване на дефицита означава, че министрите няма да могат да увеличат очевидно неадекватната сума на Болс. Остава им само един отговор на проблема: отричането, че той съществува.

Отричането, разбира се, не е решение. Децата на имигрантите могат да се превърнат в изключително продуктивни членове на обществото, но само ако се научат да говорят английски и получат адекватно образование, което им позволява да се адаптират към британския начин на живот и си намерят работа. Ако образователната система се провали, защото не може да ги приспособи, шансовете им за интегриране пропадат при първото препятствие ...

Публикувана на 10/19/10 21:30 http://e-vestnik.bg/10222/imigratsiya-nay-loshoto-predstoi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване