10/20/10 16:04
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко Борисов - неизпълнени обещания, неефикасна държава

Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

С неизпълнените обещания за реформи на неефикасните държавни служби българският премиер Бойко Борисов може да отблъсне избирателите, които го издигнаха на власт миналата година. Десноцентристката партия ГЕРБ дойде на власт през юли 2009 г. с обещание да реформира остарялата пенсионна и здравна система, но отстъпва, изправена и пред най-малкия протест. Тя може да бъде наказана за бездействието на изборите догодина.

Три години след присъединяването към Европейския съюз България остава най-бедната му членка. Подкрепата за ГЕРБ се срина до 28 на сто този месец от 40 на сто на изборите миналата година заради недоволството на традиционните десни избиратели от липсата на напредък в реформите. Мнозина избиратели, които смятат, че Борисов е непоследователен, може да не гласуват за ГЕРБ на президентските и местните избори догодина, въпреки че в България няма протести като тези в съседните Гърция и Румъния.

Откакто ГЕРБ дойде на власт, полицейските операции срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи спечелиха на партията благосклонността на медиите. Но след тези операции все още никой не е зад решетките. Борисов се отказа от планираната реформа на пенсионната система, повиши плащанията по социални осигуровки и се въздържа да повиши данъци, за да не предизвика обществено недоволство.

Икономиката се сви с 5 на сто миналата година, но България преживя кризата по-леко от редица съседни страни, без да въвежда драстични ограничения. Сега растежът бавно се възстановява. Борисов и ГЕРБ сега се радват на лукса, че опозицията е слаба. Подкрепата за социалистите е едва 14 на сто след изборното им поражение миналата година.

Но изборите догодина за предимно церемониалния президентски пост и за кметове могат да донесат промяна в съотношението на силите. Президентът социалист Георги Първанов се готви да се върне в активната политика. Анализатори смятат, че той може да се превърне в популярна фигура и да издигне предизвикателства пред Борисов.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване