10/21/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Великобритания орязва драстично бюджета за отбрана

Великобритания обяви най-големите съкращения на бюджета за отбрана от края на Студената война, което ще наложи изтеглянето на хиляди войници от континентална Европа, изваждането от въоръжение на военни кораби, бракуването на изтребители и отлагането на модернизирането на ядрения арсенал, пише в. “Вашингтон пост”.

Съкращенията няма да засегнат войната в Афганистан, където британските войски са втората по численост сила след САЩ. Великобритания заяви, че ще инвестира в повече хеликоптери и бронирана техника, за да помогне на военните операции, и се ангажира да подсили специалните части. С това Лондон се стреми да увери Вашингтон, че Великобритания ще запази глобалната си роля на помощник на американците, отбелязва изданието.

Все пак най-радикалният британски преглед на отбраната от повече от десет години по всяка вероятност ще намали военната мощ на страната, особено от гледна точка на военноморските й сили. Планът предвижда Великобритания да изтегли до 2020 г. 20 000 войници от създадените след Втората световна война бази в Германия, а като цяло военният и цивилният персонал в отбраната ще бъде намален с 42 000 души.

Изваждането на военна техника, включително флагманския самолетоносач на Кралските военноморски сили, ще принуди Великобритания да се лиши от възможността да пуска изтребители от море поне до 2019 г. Изтребителите “Хериър” ще бъдат бракувани, а програмата за разузнавателни самолети “Нимрод MRA4″ ще бъде изоставена. От стратегическия преглед на отбраната става ясно, че Великобритания вече няма да може да предприема военни операции от ранга на тези в Ирак и Афганистан, пише британският в. “Гардиън”.

Според новите оценки на планирането на отбраната британските сили ще бъдат в състояние да изпълняват една продължителна операция на ниво бригада с до 6500 войници плюс две по-малки интервенции във всеки даден момент. За сравнение в мисията в Афганистан сега участват около 10 000 войници. Друга възможност е предприемането на ограничена по време голяма операция с участието на до три бригади с около 30 000 войници, което е две трети от силите, които бяха разположени в Ирак през 2003 г., изтъква изданието.

Съгласно новия план бюджетът за отбрана се намалява с 8 процента, пише британският в. “Телеграф”. Министър-председателят Дейвид Камерън обаче увери, че Великобритания ще продължи да се придържа към настояването на НАТО да отделя за отбрана 2 процента от БВП.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване