10/21/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Димитър Иванов: “Обедняването на българите продължава с огромна скорост”

Проф. Димитър Иванов. Снимка: от тв екрана

Проф. Димитър Иванов е български макроикономист и анализатор, който живее в Лондон.

- Вие преди време направихте едни прогнози, които не бяха особено оптимистични за това, което ни чака. Първо да ви питам, излязохме ли от кризата, както твърди финансовият министър Симеон Дянков?

- Моментът е изключително важен за националната икономика. Предстои дискусията за бюджета. Виждате, важни реформи се дискутират. И веднага на вашия въпрос. Аз не мисля, че предишния разговор ви е създал чувството, че кризата си отива. Един важен сектор на националната икономика като БДЖ, железопътният транспорт е пред разпад. Той е на границата на финансова несъстоятелност и това вече продължава през мандатите на няколко правителства. Това го казвам само като връзка с предишната тема, но нещо, което е изключително важно. Аз не споделям анализите на конвенционални анализатори и икономисти, нито пък инженираната със статистически данни концепция на правителството, че всичко в икономиката е под контрол, кризата си отива и нас ни чака светло във всеки изминат месец.

- Защо се съмнявате?

- Защото данните го показват. Аз имах възможността да наблюдавам ваш разговор с финансовия министър миналата седмица и на същия този въпрос той казва: „Евростат” казва, че кризата си отива”. Ето ги данните от „Евростат”, господин Маринов. Данните от „Евростат” са тук. Аз не знам финансовият министър какви данни чете. Но „Евростат” ни казва и то са абсолютно актуални данни, че обедняването на българските граждани и домакинства продължава с огромна скорост. Ние имаме най-голямо неравенство на разпределение на доходите в 27-те страни-членки на ЕС, рискът за увеличаване на бедността в България е най-висок, рискът за увеличаване на бедността в границата до 18-годишните е най-висок, домакинствата, сред всички домакинства сред 27-те страни-членки е най-висок в страната и т.н. Тук са другите данни. От Националния статистически институт (НСИ), последните данни, тримесечни данни за общия доход на домакинствата. Продължава обедняването на българските домакинства, ето вижте. Намалява брутният общ доход на домакинствата, намалява работната заплата, увеличават се обезщетенията за безработни, увеличават се регулярните трансфери от други домакинства, хората започват да си теглят спестяванията, продължава засилването на дела на заеми и кредити сред разходите на домакинствата.

- Да. Обаче само да го /…/, за да можем да го онагледим.

- Това са основни данни. Финансовият министър може да се запознае като ги види на страницата на НСИ. Нещо друго, в цяла Европа композираният индекс на активността на икономиките в ЕС и в Еврозоната продължава да намалява. Намалява промишленото производство, намалява сферата на услугите. Т.нар. дългова криза продължава да се вихри. Нещо повече. Светът и Европа влизат в следващ етап, наречен етап на валутни войни. Виждате какво се случва с американския долар и всички страни, вързани с еврото, малко или много рискуват да задълбочат рецесията в собствените си икономики. Страните в периферията на Европа като Португалия, Испания, Ирландия, Италия са на границата да търсят възможности за вътрешна обезценка на своята валута, за да може да се справят с рецесията и да могат по някакъв начин да стимулират растеж на своите икономики.

- Такова средство е невъзможно за нас, нали?

- Говоря за вътрешна обезценка. Всички е възможно, ако сме мъдри, сериозни и действаме експертно. Това, което, обаче, искам да обърна внимание и продължавам да отговарям на вашия въпрос, погледнете какво се случва. Пак с данни искам да се подкрепя. Индивидуалното вътрешно потребление, по данни на националната статистика и финансовия министър може да ги види, намалява с 4% за второто тримесечие на тази година. Т.е. продължава спадането на търсенето, няма търсене. Това е проблемът на кризата – няма търсене. Разходите на домакинства, разходи на фирми са депресирани. Те са страшно задлъжнели, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване