10/23/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Палестинците искат едностранно да обявят държава

в. Ню Йорк таймс

Палестинското ръководство, което е близо до отчаянието в усилията да договори чрез преговори споразумение с Израел за две държави, все повече се съсредоточава върху това как да накара международни органи и съдилища да признаят палестинска държава на Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим.

Идеята, обсъждана на официални и неофициални форуми на Западния бряг, е да се отправи апел към Организацията на обединените нации, Международния съд в Хага и страните, подписали Женевската конвенция, за съпротива срещу еврейските селища и окупацията, и в крайна сметка за нещо като глобално признаване на палестинската държавност, което да върже ръцете на Израел. Този подход придобива толкова повече тежест, колкото повече продължава безизходицата на преговорите с посредничеството на САЩ по въпроса за продължаващото строителство в еврейските селища.

“Не можем да продължаваме по този път”, каза Ханан Ашрауи - бивша главна палестинска преговаряща, а сега член на вътрешния ръководен кръг на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която контролира палестинската автономна власт. “Решението на въпроса за двете държави се изплъзва. Ако не можем да спрем селищата чрез мирен процес, трябва да направим това чрез Съвета за сигурност, Съвета за човешките права към ООН и всяка международен правен орган”, каза тя в интервю. Тази седмица ООП ще организира дискусия на високо равнище по този въпрос, добави тя.

Израелски представители отхвърлят този ход като неприемливо нарушение на споразуменията от Осло от 1993 г., които уреждат израелско-палестинските отношения. Освен това той би осуетил всякакви опити на Израел да запази някои селища и да преговаря за модифициране на границите. Но израелците са обезпокоени. Нито едно правителство по света не подкрепя тяхната заселническа политика и те се боят, че мнозинството от страните, вкл. някои от Европа, ще подкрепят палестинците.

Израелците казват, че всъщност палестинците се стремят да си осигурят държава, без да се налага да вземат трудни решения за границите и селищата в хода на преговорите. Израел притиска администрацията на Барак Обама да заеме по-твърда публична позиция срещу новия палестински подход, но Вашингтон не е направил стъпки в тази посока.

“Мнозина членове на международната общност смятат, че след като палестинците са по-слабата страна, ако получат повече подкрепа, това ще им помогне на преките преговори с нас. Това обаче работи в обратна посока и ще провали постигането на споразумение”, обясни израелски дипломат при условие да остане анонимен.

Ейбрахам Х. Фоксман, американският национален директор на Лигата за борба с клеветите [Anti-Defamation League - базирана в САЩ международна еврейска неправителствена организация], бе в Израел тази седмица за среща с израелски лидери. Той каза в интервю, че всички са съгласни за това колко е важно САЩ да заемат ясна позиция относно палестинските стремежи. “Това е част от кампания за делегитимизиране на Израел”, каза той. “Администрацията на Обама трябва да заеме същата ясна публична позиция относно едностранното обявяване на палестинска държава, както го направи на еврейските селища. Всички изходни врати трябва да бъдат затворени за палестинците, така че те да нямат друг избор, освен да преговарят”.

Израел и палестинците започнаха преки преговори в началото на септември. Но срокът, за който бе замразено строителството на селища по Западния бряг, изтече четири седмици след това и палестинците заявиха, че няма да се върнат на преговорите, ако този срок не бъде продължен. Арабската лига, чиято подкрепа е решаваща за преговорите, се съгласи на 8 октомври да даде на американците и на Израел един месец да се разберат за спирането на строителството в селищата. САЩ умоляват палестинците да не губят надежда. Държавният секретар Хилари Клинтън заяви пред палестинска аудитория вчера, че САЩ работят усилено за рестартиране на процеса и че специалният пратеник Джордж Мичъл скоро ще се върне в региона.

Израелците ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване