10/23/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Саркози е прав за пенсионната възраст

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Планът на френския президент Никола Саркози за увеличаване на пенсионната възраст е непопулярен, но правилен. Когато в началото на 80-те години социалистическото държавно ръководство на Франция се отказа от по-нататъшни радикални експерименти с икономическата политика, Лионел Жоспен каза, че с “лирическите илюзии” е свършено завинаги. Някои от тези илюзии обаче са се запазили досега.

Франция отдавна вече не е в състояние да поддържа пенсиите на досегашните равнища, обаче дори скромният опит на Никола Саркози да извърши реформи предизвика бурни протести. Според някои наблюдатели тези протести са проверка дали ще издържи правителството, но ще е по-правилно да ги определим като проверка на решителността на управляващите. Икономическата обосновка на пенсионната реформа е повече от очевидна и президентът трябва да я проведе въпреки протестите.

Французите имат по-голяма продължителност на живот, но същевременно населението застарява. Това означава, че днешните работещи и данъкоплатци изработват пенсията за сегашните пенсионери, но не и за себе си. Аритметиката е проста и на практиката важи за всички страни в Европа. Ако не се предприемат никакви мерки, в средата на века бюджетният дефицит на Франция ще е над 10 милиарда евро.

Има само два изхода от създалата се ситуация - увеличаване на пенсионните вноски или намаляване размера на пенсиите. Саркози предлага първото за сметка на увеличаването на пенсионната възраст. При това неговото предложение е далеч по-скромно отколкото същите промени в други страни, например във Великобритания.

Гръмките протести на французите се дължат не толкова на икономиката, а на културните особености на страната. Франция, за разлика от мнозинството капиталистически страни винаги се е отнасяла с подозрение към механизма на ценообразуването. Самият Саркози в разгара на финансовата криза се изказа за недостатъците на капитализма. Сега обаче става дума не за идеология, а за здрав разум. Затова и е толкова странно, че в протестите се включват ученици и студенти, които в най-скоро време ще поемат върху себе си бремето да осигуряват нарастващия брой пенсионери.

По БТА

Публикувана на 10/23/10 21:20 http://e-vestnik.bg/10251/sarkozi-e-prav-za-pensionnata-vazrast/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване