10/24/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Движение “Кафе парти” буди Америка за борба с крайната десница

Франс прес

Чай или кафе? Американското политическо меню се обогати с още едно движение, подето във Фейсбук - Кафе парти, решено да предаде прогресивния си аромат на междинните избори на 2 ноември в отговор на подема на ултраконсерваторите от “Чаено парти”. “Кафе парти” се зароди от обществен порив в края на януари, когато дебатите по реформата в здравното осигуряване в САЩ бяха в разгара си. И тъй като мрежите за общуване са на мода, всичко започна благодарение на първата от тях - Фейсбук, разказва основателката на движението Анабел Парк - дребна жена, чийто благ и мек глас контрастира с железния й характер.

До гуша ми дойде от “Чаено парти”, казва авторката на документални филми за ултралибералното движение, създадено през 2009 г. след избирането на президент Барак Обама и получило името си от бунта на американците срещу наложените от британската империя данъци върху чая непосредствено преди войната за независимост. “Създадох във Фейсбук страница, за да кажа онова, което мисля и шепа хора започнаха да се присъединяват към мен, заявявайки: “Ние трябва да учредим своя партия”, разказва Парк - родена в Южна Корея американка, която се смята за близка по-скоро до демократите. След публикуването на статия във “Вашингтон пост” последва взрив. Хиляди хора започнаха да се присъединяват към нас. Някой създадоха свои местни комитети, добавя тя.

Започнало като непретенциозен личен проект, “Кафе парти” разработва безпристрастна политическа програма, основаваща се върху по-същественото участие на американците в решенията на правителството им - за разлика от “Чаено парти”, което презира правителството.  Няколко месеца по-късно “Кафе парти” вече е в състояние да излъчи кандидат за Камарата на представителите на изборите през ноември в щата Мисури и има около 300 000 привърженици на страницата си във Фейсбук. За сравнение - националният комитет на демократите има не повече от 150 000, а този на републиканците - 186 000. “Това е реакция на средния американец по отношение на “Чаено парти” - отбелязва Парк - понеже във вестниците и в медиите, “Чаено парти” претендира, че представлява Америка - истинската Америка. Само че тяхното разбиране за промяна е опасно”.

Колкото и гъсти да са редиците им обаче, легионите на интернет-потребителите не биха могли да се мерят с ударната сила на движение “Чаено парти”, способно да призове десетки хиляди хора, както направи миналия месец във Вашингтон. Движението е младо и силите му са свежи, възразяват ръководителите на “Кафе парти”, които са се заели да преминат от виртуалното пространство в реалността с работа на терен, като в Удбридж (щата Вирджиния), където Анабел Парк имаше работна среща с местни активисти. Срещата се състоя вечерта в една закусвалня.

“Чаено парти” е рожба на крайната десница. Повечето от тези хора са християнски активисти, подкрепящи всеки, който разполага с пари и власт, отбелязва 65-годишният Грег Рейнолдс. Разговорът бързо се завърта около финансирането на политическите партии - любима тема на “Кафе парти”. “Начинът, по който се финансират изборите поставя политиците в ситуация да бъдат подкупвани, тъй като се нуждаят от милиони долари за кампаниите си”, казва Анабел Парк, която настоява за цялостно реформиране на системата. Грег слуша съсредоточено. Този добре сложен пенсионер, занимаващ се с политика от години, предрича, че “Кафе парти” ще се превърне във влиятелна формация. След което добавя, с белязан с лека горчивина реализъм: “Не мисля, че това ще се случи, докато съм жив”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване