10/24/10 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Когато Северна Корея рухне…

в. Вашингтон пост

Военен парад в Северна Корея. Снимка: kreml.org

Най-важният урок от финансовата криза е, че трябва да ни е страх от “черните лебеди”. Според Насим Талеб [автор на бестселъра “Черният лебед”], има събития, които е малко вероятно да се случат, но с потенциал да причинят огромно сътресение. В геополитически смисъл едно такова събитие, което трябва да ни накара да се замислим, е рухването на Северна Корея. По-голямата част от вниманието на Вашингтон е насочена към малкия ядрен арсенал на режима в Пхенян. Но вероятно по-възможен сценарий, при това по-разрушителен, е разпадане на самия режим.

Както отбеляза миналата седмица в Сеул Кристофър Хил, дипломат от кариерата, който ръководи преговорния екип на САЩ със севернокорейците, ситуацията в Северна Корея звучи като история от средновековна Европа. Застаряващ крал, който управлява по чудат начин, но еднолично, най-накрая посочва за свой престолонаследник най-малкия си син. Двадесет и седем годишният наследник е с малък опит във военните и управленските дела, така че баща му назначава регент. Регентът е неговият зет, а затвърждавайки още повече семейния контрол над властта, кралят дава на сестра си висок военен ранг.

Това представлява днес Северна Корея. Ким Чен-ир, “Любимият ръководител” на страната, най-накрая посочи своя наследник, сина си Ким Чен-ун, и овласти сестра си и своя зет. Тази шекспирова пиеса би била развлекателна, ако не предвещаваше неприятности.”Изглежда като онаследяване, целящо да стабилизира ситуация, която не е стабилна”, казва Хил.

Северна Корея показва много признаци на нестабилност. Тя имаше тежка година икономически с катастрофална ревалоризация на валутата си. Недостигът на храни и гладът продължават да са част от пейзажа. Вътрешното политическо напрежение, вероятно свързано с процеса на онаследяване, предизвиква външна войнственост, която се изрази най-драматично в потопяването на южнокорейската корвета през март.

Но може би най-показателен е фактът, че севернокорейците започват да научават все повече и повече за външния свят. Сега в страната има 200 000 абонати на мобилни телефони и на черния пазар се продават като топъл хляб дивидита. Ако севернокорейците получат визуална представа за живота на юг - модерен, благоденстващ и демократичен - със сигурност това ще произведе социално недоволство, а може би и нещо повече. Брутният вътрешен продукт в Северна Корея за човек от населението е 1900 долара; в Южна Корея той е 28 100 долара. В някакъв момент севернокорейците ще започнат да се преместват на юг за работа, пари, възможности и свобода.

И в същия този момент, ако няма внимателно планиране от Южна Корея, Китай и САЩ, ще се отвори адът. Южнокорейците не желаят да мислят за този проблем. Въпросите, които поставих пред южнокорейски политици по тези теми, бяха посрещнати с нервен смях, прибързани отговори и смяна на темата. Миналия месец президентът И Мюн-бак мъдро повдигна въпроса за данък за обединението, но обществеността се противопостави силно и темата бързо отшумя.

Това е разбираемо. Корейците си спомнят последния подобен експеримент в света. Десет години след обединението на Германия остават дълбоки белези и постоянно напрежение между двете земи. Пет процента от БВП на Германия е заделен за обединението за едно десетилетие! Корейският случай е много по-драматичен. Северна Корея е много по-голяма и по-бедна страна, отколкото беше Източна Германия.

Пекин се противопоставя на опитите да се окаже сериозен натиск върху Северна Корея от чувство на солидарност с режима, но повече от истински ужас при възможността режимът да рухне и бежанци да тръгнат не само на юг, но и на север в Китай. Вашингтон се тревожи най-много от севернокорейските ядрени оръжия. Но за да се реши този проблем, ще трябва да се обсъдят с Китай правилата на пътя, когато Пхенян падне.

На карта са заложени много проблеми. Дали обединена Корея ще запази близкия си ...

Публикувана на 10/24/10 21:10 http://e-vestnik.bg/10252/kogato-severna-koreya-ruhne/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване