10/24/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Новият кмет Собянин не приема поръчения от московчани

Сергей Собянин. Снимка: накануне

Новият кмет на Москва се надява кардинално да промени стопанската политика на града без сериозни кадрови рокади в столичното правителство. Сергей Собянин беше одобрен от московската градска Дума за столичен градоначалник по предложение на президента Дмитрий Медведев. На 28 септември държавният глава уволни предишния кмет Юрий Лужков след медийни публикации за корупция в градската управа.

Кандидатът “направи на пух и прах дейността на столичното кметство”, коментира “Время новостей” доклада на Собянин пред московския парламент. Още преди да бъде утвърден, той разкритикува “недалновидната политика” на Лужков в пътното строителство, “крайно неравномерното разпределение на бюджета и неконструктивните взаимоотношения с федералния център и съседната Московска област”. Собянин обяви за провалени някои проекти, с които се гордееше Лужков, дори нарече “градостроителна грешка” строежа на Московския международен делови център “Москва Сити”.

При все това представители на “уличната опозиция” не успяха да връчат на Собянин “поръчения от недоволни московчани”, тъй като бяха задържани от милицията. Методите на властта за контакти с обществеността засега остават същите, констатира “Время новостей”. Собянин предвижда “инвентаризация на градския бюджет”, за да станат по-доходоносни активите на Москва, отбелязва “Ведомости”. Новият градоначалник явно има сериозно намерение да промени системата за управление на мегаполиса и дори да коригира Генералния план, изтъква “Новие известия”. “Корупцията и бюрокрацията може да девалвират много, ако не и всички конкурентни предимства на Москва”, обяснява Собянин, цитиран в “Новие известия”.

На церемонията по встъпване в длъжност на новия московки кмет присъстваха президентът Медведев, патриарх Кирил, депутати и сенатори, висши чиновници от правителството. Липсваше само премиерът Владимир Путин, току-що дал на Москва най-скъпото си - вицепремиер и ръководител на неговия апарат, посочва “Независимая газета”, припомняйки предишния пост на Собянин. Междувременно обаче Путин удостои новия московски кмет с правителствено отличие - медала “Столипин” първа степен, допълва вестникът, който съзира тук “демонстративна нота: ето, вижте, чий кандидат е всъщност Собянин”. “Московский комсомолец” забелязва, че в приветствие към столичния градоначалник президентът Медведев му пожелава да вдигне стандарта на московчани, “без да свали летвата”, и не казва “нито една критична дума за предишното ръководство на Москва”.

През това време “Юрий Лужков преподава оставка”, пише “Комерсант”. Бившият кмет на Москва направи опит да се прояви в нова сфера - изнесe лекция за цензурата и “диктата на властта” в Русия пред студенти от Руския държавен търговско-икономически университет. Лужков се възползва от случая, за да “поздрави искрено” Сергей Собянин във връзка с новото му назначение и за пореден път заяви, че няма намерение да участва в политическата борба, пише “Московский комсомолец”. Бившият столичен градоначалник каза, че не вижда смисъл в евентуални улични протести във връзка с уволняването му. Потвърди обаче, че ще се бори, за да бъде възстановена изборността на губернаторите в Русия, включително на кметовете на Москва и на Санкт Петербург.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване