10/24/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Чешките лекари емигрират заради лошите условия

Ройтерс

След години на дълги смени и ниско заплащане чешкият лекар Петър Климак заплашва да напусне и да се присъедини към вълната изселници в посока Западна Европа. Климак и хиляди други лекари печелят по-малко от квалифициран дърводелец или водопроводчик и са изправени пред правителствени бюджетни мерки, които ще съкратят финансирането на здравеопазването, затова търсят по-добре платена работа в чужбина.

Макар и здравеопазването в този развиващ се регион значително да се е подобрило от падането на комунизма през 1989 г., заплащането и условията на работа от балтийските страни до Балканите бледнеят в сравнение с тези в Германия или Великобритания. Сега растящият брой лекари, които напускат региона може да доведе до закриване на болници и снижаване на подкрепата за правителствата, чиито съкращения на държавните разходи - включително държавното здравеопазване - предизвикаха остри обществени реакции.

“Заплатата ми като главен лекар е 250 до 300 крони (10 до 12 евро) на час, по-малко от квалифициран работник. Ако тук нищо не се промени, ще напусна работа и ще емигрирам, вероятно в Германия”, казва Климак, който е лекар за уши-нос-гърло в Кладно, северно от Прага. Чешкото десноцентристко правителство въвежда бюджетни мерки, които ще засегнат държавното здравеопазване и Климак и други лекари се опасяват, че това ще осуети водената от години борба за по-високи заплати в здравния сектор. Той и още около 3500 лекари - над една пета от общия брой на лекари в държавни болници в Чехия - заплашват да напуснат до края на годината ако заплатите им не бъдат повишени.

Не са само те. Подобни оплаквания избухнаха в други страни от бившия комунистически изток на ЕС и съвпадат със стремежа на развитите страни от ЕС да привлекат повече специализирани работници. Анализатори смятат, че незабавен колапс е малко вероятен, но напускането на голям брой лекари и потенциалното закриване на болници ще се отрази отрицателно на управляващите партии в целия регион, тъй като хората усещат най-непосредствено съкращението на държавните разходи именно в здравния сектор. “Това много ще изнерви хората и ще породи настроения на недоволство, което със сигурност ще се отрази на политическите предпочитания. Лекарят, медицинската сестра - това са символи, които засягат всеки човек”, казва Ян Кубачек, политически анализатор в Пражкия университет.

Миналата година потребителска такса от около едно евро - колкото билет за трамвай - допринесе за свалянето на предишното правителство на Чехия, понеже пациентите протестираха срещу плащането на здравни услуги, които дотогава бяха безплатни. Чешкото здравеопазване значително се е подобрило след падането на комунизма преди 20 години. Чехите се славят с най-добрите здравни услуги в региона, задминавайки Португалия и Испания и наравно с Великобритания и Италия, по данни на Хелт кънсюмър пауърхаус - изследователски център, който следи системите на здравеопазване в 35 страни.

Средната месечна заплата обаче е около 45 000 крони (1834 евро), а работното време понякога включва 80-часови работни седмици. Стотици лекари са отишли във Великобритания и Германия, където току-що дипломиран лекар може да взима 4000 евро на месец. В момента десноцентристкото правителство на премиера Петър Нечас планира да съкрати държавните разходи с 10 процента. Правителственото решение предизвика обществени протести и допринесе за по-лоши изборни резултати от очакваното за управляващата Гражданска демократическа партия на Нечас на местните избори по-рано този месец. То допринесе и за спада на подкрепата за трите управляващи партии под 50 процента в неотдавнашно допитване.

Нечас обещава да не посяга на лекарските заплати, но очакваното намаляване на бюджета на здравеопазването с 5 до 7 процента догодина разгневи лекарите, които от десетилетия чакат по-добро заплащане. Павел Вавра, един от организаторите на подписката с название “Благодаря, напускаме” заяви, че е готов да си тръгне. “В момента работя на три длъжности. Не искам синът ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване