10/25/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Залезът на „американския имидж“ изгрява над Белене

Иво Инджев

Нещо не разбирам и ще поразсъждавам пред компютъра, за да сметна „две и две“. В задачата пише, че Бойко Борисов бил голям поклонник на Америка. Още като главен секретар на МВР му било най-важно да го похвалят американците. Кабинетът му като кмет на София пазеше знаци на уважение, което са му оказали САЩ (носеше дори шапка с надпис FBI) и отнася по този повод доста упреци. Като премиер многократно е отбивал атаки с контраатаката: не ме интересува какво казвате вие, важното е, че ни оценяват съюзниците.

ОК! Обаче съюзникът му Джеймс Уорлик вече изостави намеците и премина към директни внушения по най-тлъстия въпрос от икономическо, стратегическо и …съюзническо естество. Казва се АЕЦ „Белене“. Уорлик задава пред БНР въпроса: дали има икономическа логика в проекта и дали той наистина гарантира енергийната сигурност на страната и региона (казва също, че не бива България да става още по-зависима от Русия, но да оставим тази „дреболия“ в графата „ревност“).

По същото време Борисов, подкрепен от Цецка Цачева, без да отговаря на въпросите на Уорлик, дава знаци, че АЕЦ „Белене“ ще се строи (ако ще „руско“ да стане). Как се връзва“ американският имидж“ на Борисов, граден толкова години, с решението на това уравнение, в което на рационалните условия за решаване на задачата “втора атомна“ нашият премиер дори не отвръща?

Имиджът ли му беше фалшив или има някакъв шум в системата – в смисъл, нещо шумолят някакви пари, както се изразява (но по чужд адрес) вицепремиерът Цветанов? Защо американският посланик пита публично едни неща, в които има (пазарна) логика, а уж вечно втренченият в американската похвала Бойко Борисов се прави на ударен?

Знам лесния (ви) отговор: защото пратеникът на Вашингтон е арогантен американец, който ни се меси в свещените вътрешни дела, а пък Бойко е патриот, който не му се дава.

ОК! Съгласен съм. Само че в такъв случай опозицията трябва веднага да обяви Бойко за свой лидер и национален герой, който защитава честта ни като прави всичко възможно да продължи вековната традиция на вечната дружба без да се пазари за някакви си пазари и енергийна ефективност + едностранна зависимост.

А самият Бойко пък трябва да заяви открито, че къса с тази американска зависимост – нещо като египетският президент Ануар Садат, който развали отношенията си със СССР и премина в лагера на САЩ. Повече прозрачност трябва, както препоръча (макар и по друг повод) доволният от тази „еволюция“ на Борисов негов (уж) политически опонент Георги Първанов. За да знаем с кого си имаме работа, все пак.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване