10/25/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Македония е заплашена от “турския синдром” на вечен кандидат за ЕС

в. Утрински вестник

Приема ли Македония турския синдром на вечен кандидат и преговарящ от много десетилетия с Европейския съюз за равноправно членство. Влизаме лека-полека в шестата година на кандидатура само на хартия, а няма и следа от някакъв сигнал за начало на преговори с Брюксел. Точно обратното - увеличава се натискът върху Македония да направи отстъпки и да приеме промяна на конституционното си име с географско определение. И с НАТО нещата стоят на едно място. Факторът време става решаващ за бъдещето на Македония и само този момент припомня за турския замразен случай. Всичко останало е съвсем различно и несравнимо с Турция.

Република Турция вече 47 години е т.нар. асоцииран член на съюза. За равноправно членство тя подаде молба преди 24 години. С официален статут на кандидат тя е от 1999 г., а от 2005 г. е на преговарящата маса с Брюксел. Преговорите според някои преценки ще продължат още най-малкото 10 години. Турция е мощна членка на НАТО от 1952 г.. Разположена на два континента с изход на четири морета, Турция със своите 70 милиона жители и годишен растеж от 11 процента, със своите природни ресурси и геополитическо и стратегическо значение, стратегически партньор на Америка, е страна в силен икономически подем, която има много алтернативи. Тези дни премиерът Ердоган открито хвърли ръкавицата на Европа, призовавайки я да каже дали иска Турция за равноправен член или не. Ако не ни искате, тогава ни оставете на мира и не ни казвайте какво и как трябва да правим, каза Ердоган.

Турция след 20 години ще има 100 милиона жители, от които 65 процента под 35 години и ще бъде сред 15-те най-развити страни в света. В европейската част на Турция живеят над 20 милиона жители. А в самата Западна Европа работят и живеят близо 10 милиона турци, чиито компании вече правят оборот на годишно ниво от над 15 милиарда евро. В Европа сериозни политически и икономически анализатори в последно време драматично предупреждават, че Турция повече е необходима на Европа отколкото обратното. Турция се освобождава от комплекса Брюксел. Сега Европа е отново на изпит.

Какво става с Македония. От 20 години нито един македонски политик, нито един международен силен фактор или потенциален стратегически партньор не е намекнал дори, че Македония има друга алтернатива освен евроатлантическата интеграция. Такова предложение няма нито от Запад, нито от Изток, освен от несериозни и маргинални неопределени източници и отделни лица. Напротив - всички изявления вървят в посока, че Македония, както и целите Балкани, е съставна част от Европа, че единственият естествен път на икономическо и демократично развитие на страната са Европейският съюз и НАТО. Всички досегашни дейности на македонската политика и икономика са насочени към двата световни най-могъщи съюза.

Досегашните политически и икономически реформи ни донесоха статут на кандидат. Започването на преговори за равноправно членство в ЕС и НАТО е обвързано с ултимативното становище на съседна Гърция. Няма ЕС и НАТО без промяна на името. Тази подчинена позиция дълго можеше да се толерира и да служи за водене на тактика, тъй като Македония имаше много незавършени работи, които искаше Брюксел и без проблема с името. Но отпреди пет години, когато Македония трябваше да започне преговорите, времето става най-важният фактор за бъдещето на гражданите и за оцеляването на самата държава. Преговорите с Брюксел са последният етап пред равноправното членство. Преговорите продължават обикновено пет години и дават огромни възможности за развитие. Ясно е, че ако преговорите бяха започнали тогава, днес Македония или вече щеше да бъде равноправна членка на ЕС или щеше да бъде пред приемане. А щяхме да отбележим и три години от членството в НАТО.

Македонският политически елит няма рационален ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване