10/28/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Как се наследява властта на Ким Чен-ир

Ким Чен-ир с жени от Корейската народна армия. Детайл от картина

Историческата конференция на Корейската трудова партия по-рано този месец беше нещо като “дебютен бал” за третия син на Ким Чен-ир, Ким-Чен-ун, смятан за негов безспорен престолонаследник, който е толкова загадъчен, че външният свят дори не е сигурен как изглежда. Но в мрака се очертава една още по-смътна фигура - също играч в центъра на неясна битка за това кой ще поеме юздите на притежаващото ядрено оръжие “отшелническо кралство” след болния Любим ръководител.

Севернокорейците би трябвало да разгадаят всъщност 64-годишния Джан Сон-тхек, а не двайсет и няколко годишния Ким Чен-ун. Зетят на Любимия ръководител Джан през последните две години се превърна в дясната ръка на Ким Чен-ир, обучаван за регент на по-младия Ким. Докато Ким Чен-ир беше представен на света на партийна конференция през 1980 г. и прекара следващите 14 години, наблюдавайки своя баща, представянето на Ким Чен-ун за наследник беше доста по-прибързано.

Завършил образованието си в Швейцария, младият Ким не може да се мери с политическото влияние или харизма на своя баща главно защото той никога не е играл роля във важния военен апарат. Поне в началото той няма да е нищо повече от фигурант.

И тук именно се появява Джан. Миропомазаният за регент беше издигнат през юни тази година за заместник-председател на Националния комитет за отбрана (НКО), който контролира военните. Така той стана вторият най-силен човек в страната. “Националният комитет за отбрана и Трудовата партия са двете най-важни и мощни правителствени организации. В тях Джан заема позиции, които му позволяват да упражнява власт и влияние и в двете”, обяснява Ким Гуак-джин, севернокорейски беглец от среден ранг.

Според Ан Чхан-ир, също беглец от Северна Корея и ръководител на Международния институт за севернокорейски проучвания, Джан е един от само трима довереници, които разговарят директно с Любимия ръководител - другите двама са Ким Чен-ун и съпругата на Джан, Ким Кьон-юй, която е сестра на Любимия ръководител. Миналата година Джан и съпругата му най-често правеха компания на възрастния Ким по време на пътуванията му; между януари и юни те го придружиха в 44 от 77 инспекционни посещения. Говори се, че Джан е и предпочитаният другар по чашка на Любимия ръководител.

Това е лоша новина за Запада: повечето аналитици по сигурността смятат, че Чжан ще продължи нестабилната политика на Ким на конфронтация, репресии и лошо икономическо ръководство. “Очаквам до голяма степен нещата да останат същите”, казва Андрей Ланков, водещ специалист за Северна Корея. “Може да има малко отпускане, но не и пълномащабна реформа.”

Като стълб на старата гвардия Джан вероятно осъзнава, че всяка икономическа промяна в китайски стил ще означава край за най-високопоставените партийни апаратчици и за самия него. Но поне не е Ким-младши, възхваляван сега като “блестящ другар” от пропагандата в Пхенян. Някои политолози са на мнение, че именно Чжан е мозъкът зад нападението през март срещу южнокорейския боен кораб “Чхонан”, при което бяха убити 46 моряци.

Това не означава, че всичко ще е постарому. С непрекъснатото западане на севернокорейската държавна икономика - дори елитът се обръща към частни пазари за оцеляване - политиката на Пхенян става по-непримирима. Само дни преди издигането на Джан в НКО негов важен съперник, Ни Чже-ган, почина в подозрителна автомобилна катастрофа, което предполага, че битката за власт съвсем не е цивилизована.

Формалното заседание, на което бе обявено издигането на Джан, беше свикано в последния момент, което говори за задкулисна битка. Твърди се, че няколко генерали са недоволни от новата позиция на Джан, между които са Ким Чен-гак, който е начело на Корейската народна армия, О Гок-рьол , заместник-председател на НКО, и Ким Йон-чхун, министър на въоръжените сили.

На новия си пост в НКО ...

Публикувана на 10/28/10 21:15 http://e-vestnik.bg/10298/kak-se-nasledyava-vlastta-na-kim-chen-ir/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване