10/29/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

In memoriam. Александър Атанасов: Защо Борис III стана съюзник на Адолф Хитлер

Проф. Александър Атанасов

На 80-годишна възраст почина известният български философ, литературовед и публицист проф. Александър Атанасов. В последната си книга “Царят-вожд или истината за Борис III” той потърси отговор на въпросите: Кой е цар Борис ІІІ и какъв е неговият режим? Обединител ли е той или ликвидатор на България?  Виновен ли е Борис за погубването на 11 343 невинни еврейски деца,  старци, жени и мъже от новоприсъединените български земи Тракия и Македония? Кой спаси 48-те хиляди евреи от вътрешността на “Обединена България”? В “следствието” си той привлича като говорители на “обвинението” или на “защитата” авторите на всички по-важни публикации по въпроса, за да стигне до едно обстойно мотивирано  заключение. Вместо сбогом поместваме откъс от книгата. 

ВОДЕЩИЯТ. И така - Борис ІІІ Сакс-Кобургготски, роден през 1894 г., от германски произход, е нелегитимен (не е положил клетва пред Велико народно събрание, както изисква Търновската конституция) цар на България от 1918 до смъртта си през 1943 г. Но що за владетел е той? Да видим най-напред неговата външнополитическа ориентация в съдбовното за човечеството и за България време на Втората световна война.

ЗАЩИТНИКЪТ. В едно обширно интервю с журналиста Кеворк Кеворкян през 1991 г. Симеон Втори казва:

“В някои от тия мръсни книги, които се написаха след преврата на 9 септември 1944 г., ни наричаха германци, родоотстъпници, а като знам какъв патриотизъм, какви чувства имаше и като сравнявам с някои от тия крадци, които дойдоха после, Боже господи, просто не мога да се начудя.” А на въпроса: “От онова, което е писано за баща Ви, има ли нещо, което да Ви е раздразнило особено?” отговаря: “Че е бил германофил - това е нещо, което ме вбесява, защото е толкова несправедливо да се твърди. Дори да Ви кажа, в семейни кръгове, имам предвид немските ми роднини, са го критикували, задето толкова подчертано винаги се е държал като българин, казвайки: “Вие, германците…”, “Да се пазим от немците…”

И в двете световни войни България беше на германска страна, това не беше поради нейната династия Сакс-Кобург. За да не зависим изцяло от Русия, ние имахме нужда от солиден западен съюзник, а Германия беше единствената сила, готова за по-активни отношения с България.”

ОБВИНИТЕЛЯТ. Всичко това е несериозно. Защо само германците ще са готови за активни отношения с България? Всеки знае, че след Освобождението в България са инвестирани и френски, и белгийски, и други западноевропейски капитали. Ако става въпрос за геостратегически и геополитически интереси на Балканите, то Англия и Франция са имали такива не по-малко от Германия. Затова са предлагали на България по време на Първата световна война да се присъедини към Антантата, като са й обещавали връщане на голяма част от загубените през 1913 г. земи. Само че те не са имали свой човек на българския престол…

ЗАЩИТНИКЪТ. “По време на Втората световна война - казва Симеон - баща ми предотврати катастрофа, като неохотно се присъедини към Оста, защото, ако не го беше сторил, Вермахтът щеше да ни прегази и на края на войната, вместо да влязат в страната като “освободители”, руснаците щяха да я завладеят и да я изравнят със земята…България щеше да бъде разорена два пъти…Докато германците си минаха през България не като окупационна войска, ами просто като транзитна. И като дойдоха съветските войски, донякъде си влязоха като в една приятелска страна, защото отгоре на туй царят бе отказал на Хитлер най-категорично да обяви война на Съюза. И кой е спечелил най-много от това? Българският народ.

ОБВИНИТЕЛЯТ. Според Симеон неговият баща е знаел предварително, че ако не се присъедини към Хитлер, България ще бъде разорена два пъти, а ако се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване