10/31/10 21:55
(http://e-vestnik.bg/)

Дянковите репресии 3: НАП скубе пари с шашма, че не си платил данъка навреме

Снимка: Булфото

От известно време насам изрядни данъкоплатци получават странни писма. В тях публични изпълнители ги уверяват, че дължат още пари на Националната агенция по приходите (НАП) и ги приканват да погасят задълженията си, оплака се читател на e-vestnik, който лично е засегнат от акцията.

Неговият случай е следният – на 10 февруари 2010 година той подава годишната си данъчна декларация. Според Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ), който подаде данъчната си декларация до 10 февруари, ползва отстъпка от 5 на сто върху внесената в същия срок част от данъка за довнасяне. Човекът се възползва от правото си да приспадне 5% от данъка, който дължи (или общо 70,32 лв.), а остатъкът плаща същия ден чрез банков превод от своята сметка в Корпоративна банка по сметката на НАП. Тоест, в срока по закона (чл. 53, ал. 2) не само е подал годишната си данъчна декларация, но е платил и целия дължим данък.

Изведнъж получава писмо от публичен изпълнител, което го приканва да си доплати 5-те процента, защото парите му не са пристигнали по банковата сметка на НАП до 10 февруари 2010 година, а два дни по-късно. В неговия случай това са 70,32 лв. плюс 2,76 лв. лихви за просрочие.

В подобно положение са още хиляди данъкоплатци, които получават писма да се издължат за различни суми. Причината е, че макар да са подали данъчна декларация и да са платили данъка си в срок - на 10 февруари са наредили парите да бъдат преведени от банковата им сметка на НАП, парите са постъпили в сметките на НАП ден-два по-късно. По логиката на НАП това е закъснение и не трябва тези хора да ползват данъчни облекчения от 5%. В данъчните служби се говори, че общо от това упражнение НАП ще събере допълнителни 15 млн. лева от данъкоплатците.

Според Конституцията на Република България данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон. Законът (ЗДДФЛ) не е предвидил дължимите данъци да са постъпили по банковите сметки на републиканския бюджет в срок до 10 февруари 2010 година и това е логично, защото гражданите не може да носят отговорност за времето на междубанковите парични трансфери.

Приходната администрация няма право самоволно да въвежда допълнително изискване към хората платените от тях в срок данъци да са постъпили ефективно в банковите сметки на НАП до 10 февруари 2010, твърди засегнатият, който се е консултирал с юристи и ще си търси правата по съдебен ред. Няма логика крайният срок за подаване на декларацията да е 10 февруари 2010 година, а срокът за плащане на данъка да е в неизвестен по-ранен момент, който обаче да се съобрази и да „уцели” различните по време банковите трансфери.

Подходът, който НАП прилага, нито е особено хитър, нито е по закон. Най-много да откаже данъкоплатците да подават рано декларация през следващата година…

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване