10/31/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Катар - малка държава с амбиции за 50 милиарда

в. Дейли телеграф

Доха, столицата на Катар. Снимка: официален сайт

Тази година един малък полуостров, вдаващ се от Саудитска Арабия към Персийския залив, беше замесен в спор за строителство в “Челси”, който се превърна в конституционна криза. Той купи “Хародс” и заплаши да купи “Кристис”. Този уикенд бляскаво облечените му управници бяха на вечеря с Нейно Величество. Ако преди не сте чували за Катар, сега със сигурност ще чуете.

Когато погледнете снимки на внушителния емир на Катар (между другото, ударението е на първата сричка) и на още по-внушителната му съпруга, ще видите, че те изглеждат напълно като у дома си в Лондон. За това има причина. Негово Височество шейх Хамад бен Халифа ал Тани, както е пълната му титла, притежава големи части от него. Става дума за “Хародс”, разбира се, но Катар притежава и други значителни недвижими имоти, сред които площад “Хайд парк” 1, част от “Канари уорф”, строителният терен на “Челси баракс”, за чийто дизайн принцът на Уелс поиска промени от емира, и сградата на американското посолство на площад “Гровнър”. Но домът означава нещо повече от сградите: означава история, отношения и общност, а освен всичко това е свързан с преодоляване на значителни изпитания.

Историята на емирството започна с Великобритания: ето как се появи то. Докато много от емирствата в Персийския залив - от Дубай до Кувейт - някога бяха протекторати, семейството на Ал Тани има особено основание да бъде благодарно. В средата на 19-и век британците, които винаги се стремят да си създават нови приятели по чисто стратегически причини, се намесиха в регионална вражда, в която беше замесено управляващото семейство на съседен Бахрейн. Ние наехме местен търговец, който да договори уреждане на въпроса. От това уреждане някак мистериозно се формира нова държавичка; нейното име беше Катар. Преговарящият - някой си Ясим бен Мохамед ал Тани - стана неин владетел. Оттогава насетне неговите наследници управляват това място.

Едва ли е изненадващо, че връзките с Великобритания останаха силни дори след независимостта през 1971 г. Добрите отношения бяха запазени, когато като много принцове от Персийския залив емирът замина за обучение в Кралската военна академия “Сандхърст” - винаги добро място да се научиш как се изграждат международни контакти, както и как се водят международни войни. Той затвърди мястото на семейството в британските управляващи кръгове, като даде на сина си традиционно образование в държавно училище. Той избра за момчето, което сега е престолонаследник, училището “Шърборн” в Уест каунти заради репутацията му на учебно заведение, приемащо чуждестранни ученици с добри връзки, за които английският е втори език. Семейството постепенно се влюби в това място, сгушено сред хълмовете и къщурките от варовиков камък с цвят на мед в Дорсет. Така че емирът направи това, което би направил всеки уважаващ себе си монарх: даде пари за създаването на филиал на учебното заведение у дома и така миналата година беше открито училище “Шърборн” в Катар.

Парите не бяха проблем, разбира се. Катар се чувства доста удобно от известно време - откакто през 40-те години на 20 век беше открит петролът. Но това, което имаше огромно значение за неговото състояние, оценявано сега на доста над 50 милиарда британски лири, включително личното богатство на емира и суверенният фонд на Катар, беше нещо, наречено Главна система за топлинен обмен при ниска температура (ГСТОНТ).

През изминалите четири десетилетия все по-усъвършенстващата се технология на ГСТОНТ промени по революционен начин живота в Катар и направи шейх Хамад сила, с която другите трябва да се съобразяват. В началото на 70-те години на 20-и век властта, както промишлена, така и политическа, означаваше петрол. Всеки знаеше, че когато правиш сондажи в петролни находища, се отделя огромно количество газ, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване