11/01/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ал Каида набира турци за джихад

Ройтерс

Турците играеха незначителна роля в глобалния джихад на Ал Каида, но паниката, настъпила в Европа около сигурността напоследък показва малък, но увеличаващ се брой лица в Германия и Турция, които са се присъединили към бунтовническите редици в Пакистан. Мюсюлмани от различни части на ислямския свят по време на джихада отидоха в Пакистан, за да се борят срещу съветската окупация на Афганистан през 80-те години. Може би няма нищо ново в това, че турците поемат по този път, но напоследък правят впечатление некролозите по джихадистките сайтове и разказите за подвизите на турски джихадисти.

“Турция представлява вход за Ал Каида, през който организацията прокарва фондове и набира хора за операциите си зад граница”, заяви Тим Уилямс от консултанска организация в Лондон, изчисляваща политическия и терористичен риск. “Увеличаващият се брой на турците, които се появяват на сцената на АфПак в Афганистан и Пакистан - бел. ред. е доказателство за това”. Турци, завърнали се от Афганистан, бяха замесени в атентатите през ноември 2003 г., по време на които бяха убити 57 души в Истанбул и ранени още стотици в серия от атаки, взели на прицел консулството на Великобритания, банката Ейч Ес Би Си и две синагоги.

“Притеснен съм от засилващия се радикализъм сред турската младеж, не само в Турция, но и в Европа”, заяви Зейно Баран, стипендиант в института Хъдсън във Вашингтон. Според Баран по-критичното отразяване на Израел и Запада от страна на някои медии втвърдява позициите в едно общество, което става все по-консервативно и по-ислямско. “Тази пропаганда има силно влияние върху младежите, някои от които изглежда се присъединяват към бунтовническите редици в региона АфПак”.
Направените изследвания от Религиозния изследователски център във Вашингтон показват, че турците са на еднакви нива на антипатия към САЩ като тези на египтяните, пакистанците и палестинците.

Анализаторът на ситуацията на сигурност, работещ в Истанбул, Гарет Дженкинс посочва, че има увеличение на страниците на турски език по джихадистките сайтове през последните няколко години. С предимно мюсюлманското си население от 75 милиона души и голяма диаспора, предимно в Германия, е нормално ислямистките бунтовнически групи да се опитват да си поправят път сред турците. Турция, със своята демократична основа и ориентация спрямо Запада, не е естествена почва за развитие на ислямистки бунтовнически настроения. Религиозният консерватизъм на премиера Таийп Ердоган, който отваря вратите към ислямския Близък изток, не осигурява място за желанията на Ал Каида.

Бунтовническите настроения нарастват, но поне засега остават на ръба. Според анализатори офанзивата преди две години на Израел срещу ивицата Газа е изпълнила с надежда каузата сред някои бунтовници. “Внезапното нападение на Израел в ивицата Газа през 2008 г. имаше силен ефект, който доведе до увеличаване на набирането на турци от Ал Каида и свързаните с нея групи. Вярваме, че броят им се е увеличил драматично след тази операция”, заяви Уилямс.

Това е труден въпрос за единствения мюсюлмански член на НАТО. Турски войници служат в умиротворителните контингенти в Афганистан. Официалните представители са предпазливи по отношение на присъствието на турски войници в Афганистан и Пакистан. Според тях националностите на изброените мъченици по сайтовете на джихада не са потвърдени. Извършените арести в Турция обаче показват, че властите са бдителни.

През януари полицията задържа при полицейски акции най-вече в източен и централен Анадол над 120 заподозрени за връзки с Ал Каида, въпреки че не излязоха почти никакви подробности от тези арести. След това миналата седмица полицията арестува студент по математика от университет в западния град Измир, който е имал контакт с турски бунтовник, определян за шеф на егейската клетка на Ал Каида, понастоящем намиращ се в Афганистан и Пакистан.

Извънучебната дейност на студента Абдулкадир Кючюк е включвала правенето на бомби и измислянето на компютърни ...

Публикувана на 11/01/10 22:40 http://e-vestnik.bg/10318/al-kaida-nabira-turtsi-za-dzhihad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване