11/01/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Имигранти прииждат в Гърция преди разполагането на Фронтекс

Асошиейтед прес

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Дни преди Агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс да разположи първите си екипи за бърза гранична намеса, за да помогнат на Гърция да се справи с тази криза, нелегални имигранти продължават да прииждат на талази през североизточната й граница с Турция. Десетки нелегални имигранти преминаха границата в събота през нощта, прекосявайки реки и замръзнали полета, за да достигнат граничните селца близо до град Орестиада в отдалечения североизточен край на Гърция.

Данните на Фронтекс показват, че 90 процента от регистрираните незаконни пресичания на границите на ЕС са в Гърция, а само за първата половина на тази година Атина е съобщила за 45 000 нелегални преминавания на границата. Европейските морски патрули в Егейско море между Гърция и Турция спряха голяма част от притока имигранти от турския бряг към гръцките острови и сега те използват северната сухопътна граница, като по-голямата част прекосяват границата в 12-километров участък близо до Орестиада.

Гърция, която се бори със сериозна финансова криза, казва, че местата й за настаняване на имигранти са претъпкани и че не може да се справи с големия им брой. Панайотис Сианкурис, кмет на Виса - районът, който се сблъсква с най-големия приток на имигранти, каза пред Асошиейтед прес, че между 100 и 300 души пресичат границата всеки ден. Повечето чакат да бъдат заловени от полицията и да бъдат отведени в местните центрове за задържане, където остават няколко дни и след това получават документи, даващи им право да напуснат страната до един месец.

Миналата седмица министърът за защита на гражданите Христос Папуцис призова базираната във Варшава агенция Фронтекс за помощ и сега агенцията ще разположи 175 души персонал в района на Орестиада от утре като Екип за бърза гранична намеса. Предвидено е екипът да остане в района два месеца.

“Имиграционният поток на нашите граници е много силен”, каза Папуцис в интервю за вестник “Фрий Съндей”. “Сама, нашата страна не може да се справи с този феномен, който не е локален, а европейски. И като такъв, той изисква европейски решения, изисква европейска координация”, каза министърът.

Той посочи, че Гърция също така изпраща послание “към международната общност, към страните, които са начална точка на имигрантския поток, и към Турция, от които очаква повече съдействие в противодействието на международната мрежа от контрабандисти, които търгуват с надеждата на мигрантите за по-добър живот”.

Офицерите за бърза намеса на Фронтекс, изпратени от 27-те страни от ЕС, ще включват експерти по фалшифицирането на документи, работа с крадени автомобили и незаконно проникване, както и хора, които да водят интервюта, преводачи и дресьори на кучета, съобщи в петък Фронтекс. Фронтекс също така изпраща оборудване, включително хеликоптер, автобуси, патрулни коли и микробуси с термодатчици от Австрия, България, Германия, Унгария, Румъния и Словакия, както и офицерски екип от Дания.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване