11/05/10 00:02
(http://e-vestnik.bg/)

3. Бат’ Петьо Балкантуриста: Нямаше тоалетна хартия, карахме на вестници; Първият евин плаж

Петър Дойчев взима автограф от първия космонавт Юрий Гагарин. Снимка: Личен архив

Продължение. Виж тук 2. Бат’ Петьо Балкантуриста: Потушавах бунт за бакшиши на кораб; Първата минерална вода

Разказ на Петър Дойчев за създаването на “Балкантурист” и първите години на туризма в комунистическа България, и посрещането на гости от Запад.

В хотел „Интернационал“ на Златни пясъци всяка година се правеше партийно събрание с повече от 200 души за подготовката на сезона. Предстои правителствена комисия. Стела Благоева по това време беше посланик в Москва и беше във връзка с компартиите на Швеция, на Норвегия и на Финландия й изпращаше делегации. Катя Аврамова, председател на Народното събрание, ги придружаваше. Шведите - пияни-заляни. Но се сърдеха основателно, че няма тоалетна хартия,  карахме на вестници. Заминават си чужденците и на тръгване финландците ми казват: „Ще ти изпратим подарък“. И получавам от тях 3 кашона тоалетна хартия. На поредното партийно събрание става партийният секретар на „Балкантурист” Варна и започва да говори с назидателен тон: „Другари, между нас има един враг. Всички се борим да печелим валута за народната република, а той я прахосва за какво мислите? Да доставя тоалетна хартия! Долу мазетата са пълни с вестници. Вместо да нареди на персонала си да ги реже за тоалета, той доставя тоалетна хартия срещу валута. Представете си какво разточителство! Това е вражеска дейност! Предлагам да гласуваме да го уволним”.

Петър Дойчев. Снимка: личен архив

По едно време някой се обажда: „Кой е тоя бе?“, а онзи отговаря: „Петър Дойчев“. Седя аз и се чудя какво става. Всички ме погледнаха – повечето със съжаление – а този герой си седна спокойно. Настана една тишина – муха да бръмне, ще се чуе. Станах аз и казвам: „Моля да ме освободите от събранието“. Но първият секретар на града – Ламбо Теолов, реагира: „Седни си на мястото!“ И като взе думата, така го нареди оня… Казва му: „Аз ли те изпратих тук за партиен секретар? Какво си въобразявате вие? Защо не сте казали досега, че така се излагаме пред всички гости? Може ли такова нещо? Ти културен човек ли си? Да не искаш да се върнем в горите и с листа да се бършем? Утре те искам в 8 часа в кабинета си“. И онзи повече не го видях. А на мен ми казва: „Ами ти, бе? Как може веднага да ставаш и да напускаш събранието? Я кажи тук сега пред всички – давал ли си валута?“ Казвам му, че не съм - това е знак на благодарност от делегацията на Финландия. Подарък на обекта, защото видяха, че нямаме тоалетна хартия. А беряхме голям срам. Всички чехи, поляци и др., като изпращаха туристи в България, казваха им – вземете си и тоалетна хартия. И те си носеха. Като си тръгваха, оставяха ми, каквото им е останало и аз я разпределях. Дори се носеше слух, че влизали да я крадат. Ето, на такова положение сме били.

Другарко Райчева, гола сте

Веднъж съпругите на гостите ме викат на събрание в ресторанта. Отивам и гледам, че нещо са недоволни. Казват ми: „Няма да ти отнемаме много време, но искаме да ти кажем нещо важно  – слънцето помага на жената. И тъй като няма възможност на плажа да се печем голи, трябва да оставаме за по час-два в стаите си. Искаме евин плаж. Затова сме те извикали и ти поставяме задача“. Хванах се за главата. Викам си – сега трябва да искам разрешение от Градския комитет за евин плаж. Казвам им, че съм ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване