11/07/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Русия остава на върха в търговията с оръжие

Изтребителят Су-30. Снимка: фирмен сайт

В близките 10-20 години Русия най-малкото ще запази своите позиции на световния оръжеен пазар, твърди в анализ военният наблюдател на РИА Новости Иля Крамник. През изтеклото десетилетие руският оръжеен износ видимо нарасна - от 3,7 милиарда долара през 2000 г. на 10 милиарда през 2010 г., както сочат предварителните оценки. Русия стабилно заема второ място след САЩ по износ на военна техника и въоръжения, към началото на годината бе събрала поръчки за 34 милиарда долара и присъствието й на пазара трайно се разширява, изтъква експертът.

След разпадането на Съветския съюз новият руски военнопромишлен комплекс трябваше да изгради и нова система за износ на оръжия. Старата, при която техниката бе продавана главно на кредит, а понякога просто се подаряваше на приятелски държави и организации, рухна - заедно с икономиката и по-специално промишлеността. При това положение оръжейните доставки за Индия и Китай бяха същинско спасение за този бранш в Русия, коментира московският аналитик.

Най-популярни станаха модерните руски самолети и системи за противовъздушна отбрана, създадени с опита, натрупан от десетилетия конфронтация с най-мощните страни от Запада. Към края на 90-те на Индия и Китай се падаха към 80 на сто от военния износ на Русия, но през следващото десетилетие бяха сключени големи договори с Виетнам, Малайзия, Индонезия, после с Алжир и Венецуела. Сега 90 на сто от руския оръжеен износ се падат на 10 големи купувача - главно в Югоизточна Азия и Близкия изток, а останалото се дели сред още 60 държави, които купуват малки партиди сравнително евтини оръжия.

Руското оръжие и технологиите успешно конкурират западните модели - това бе потвърдено от пробива на традиционно западни пазари като Кувейт, Обединените арабски емирства, Малайзия, Гърция, Южна Корея и др. Постепенно бе разрушен имиджът на Русия като “антизападен” доставчик, който залага на възможността да продава по-евтино.

Последните модификации на изтребителите Су-30 например струват по около 60-70 милиона долара бройката - горе-долу колкото “най-пресните” модели на самолетите Еф-15 и Еф А-18. Цената на Су-30 обаче е с 15-20 милиона по-ниска от тази на европейския изтребител “Юрофайтър тайфун”, при все че по основни характеристики той остава далеч назад от руските и американските машини.

Купувачите на руски оръжия вече придобиват не само “желязото”, а пълноценен жизнен цикъл от 20, 30 и повече години. През този период се гарантира постоянно поддържане на боеспособността и усъвършенстване на стоката. Освен това, руските авиостроители и корабната промишленост ще предложат в близко бъдеще техника от нови поколения, мотивира своя извод аналитикът на РИА Новости.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване