11/09/10 04:55
(http://e-vestnik.bg/)

Митко Станков от Виена: ГДБОП и прокурори лъжат вулгарно, прикриват някого

Митко Станков. Снимка: личен архив

Основният трафик за износ на антики от България е през Австрия, което задължително минава през Митко Станков – Бузата, заяви преди дни Володя Велков, шеф на дирекция в ГДБОП, отговаряща за антиките. Той, заедно с прокурора от Върховна касационна прокуратура Николай Соларов, обявиха на семинар в Пловдив, че Митко Станков е избягал от страната през 1991 г. с депутатския мерцедес на Янко Янков, депутат от Великото народно събрание.
И с просто око се вижда, че тези твърдения са димки за медиите, които ги цитират безкритично - възмутиха се по повод изявленията от средите на дребните колекционери у нас. Според тях 59-годишният Митко Станков е един от най-добрите български нумизмати и работи съвсем официално в Австрия към аукционни къщи.
Най-малкото през 1991 г., когато Станков напуска страната, във Великото народно събрание нямаше мерцедеси, а Янков не е имал служебна кола, казват нумизмати. Същевременно Митко Станков оттогава се е връщал няколко пъти в България и никой не го е задържал, защото делата за конфискувани от него антики преди 1989 г. са прекратени.
Самият Янков, който е подпомогнал Станков да избяга, пък е кум на бившия главен прокурор Никола Филчев, има неслучайни случайности, коментира антимафиотът Велков пред журналисти.
От e-vestnik позвънихме по телефона на Митко Станков във Виена, където той живее и работи го помолихме да отговори на няколко въпроса.

- Г-н Станков, висш полицай от ГДБОП и висш прокурор съобщиха пред медиите, че през вас във Виена минава канал за износ на антики от България, че сте свързан с бившия главен прокурор и т. н. Ще отговорите ли с нещо на това обвинение?

- Такъв канал за износ на антики в Австрия не съществува. Аз не знам. Щях да науча, ако имаше - такива неща като се предлагат за продан, се търсят контакти с колекционери, а много от тях се допитват до мен. С мен се консултират и аукционни къщи в Австрия и Германия (виж тук повече за Митко Станков във Виена).
Това, което прочетох за изнесеното на този семинар от представителя на ГДБОП и прокуратурата, е нелепо. От една страна те казват, че през последната година иманярите се активизирали и копаели, за да може да продадат колкото може на бизнесмените в България преди да изтече срока за регистрация на колекциите. Тоест - отворил се пазар в България. От друга страна казват, че всичко се изнася навън, имало канали. Те си противоречат.
И най ме възмущава, че свързват името ми с Филчев - бившият главен прокурор. Той е престъпник, както го нарича и Янко Янков (б. р. - бивш депутат от Великото народно събрание, юрист, антикомунист, лежал в затвора преди 10 ноември) , който му е кум. Самият Янко го нарече престъпник публично и се отрече от кумството си - защото по православната религия като негов кум те са роднини, а той не иска да е роднина с престъпник.

Володя Велков от ГДБОП (отляво) и прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов на семинара в Пловдив. Снимка: Строителство имоти

- Володя Велков от ГДБОП и прокурорът Николай Соларов от главна прокуратура съобщиха, че сте напуснал страната с депутатския мерцедес на Янко Янков. Можете ли да опровергаете такъв факт?

- Да. Пазя всички документи, с които съм напуснал страната, съвсем официално, без да се крия, без да ме вози депутатски мерцедес. Янко Янков никога не е имал мерцедес, не е имал и лека кола въобще. Когато напуснах България той беше депутат във Великото народно събрание и там нямаше мерцедеси. А Янко не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване