11/09/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Присъдата на Ходорковски и моралното поражение на Путин

в. Новая газета

Михаил Ходорковски. Снимка: новоскоп

В заключителното си слово пред съда на 2 октомври 2010 г. подсъдимият Ходорковски произнесе собствената си присъда. И тя обезсмисли онази, която съдията Данилкин ще започне да чете на 15 декември. Защото всички знаят, че предстоящата присъда ще бъде постановена не от съдията Данилкин, а от г-н Путин. Че тази присъда няма да има нищо общо с процеса в Хамовническия районен съд. И че тази присъда ще бъде обвинителна.

Затова Михаил Ходорковски предварително посочи като място на действието съвсем различна сцена. “Всички разбират, че присъдата по това дело (…) ще стане част от историята на Русия”, каза в словото си той.

И наистина, днес е напълно очевидно, че първият процес по делото на Ходорковски бележи прелом в историята на Русия от миналото десетилетие, определя за дълги години вектора, по който ще се развива страната, и рамките, ограничаващи това развитие. Което ни кара да се вгледаме във втория процес и да се запитаме този път за неговото значение в руската история.

Първият процес безспорно не бе нито справедлив, нито правов. От правна гледна точка, основен негов недостатък бе избирателното прилагане на закона. А от гледище на справедливостта, основен недостатък бе фактът, че избирателното прилагане на закона имаше важна и скрита цел: президентът Путин се стремеше да започне преразпределяне на най-доходните активи в полза на близки, предани лично нему хора и структури.

Същевременно предишният процес имаше и конкретен политически смисъл: според замисъла на Путин, той трябваше да стане Аустерлиц за олигархическата фронда от края на 90-те, да установи ново съотношение на силите между държавата и едрия бизнес. В известен смисъл на Ходорковски му се наложи да лежи заради всички олигарси от 90-те; в това имаше елемент на изкупителна жертва.

Характерът и съдържанието на онзи процес предопределиха дългосрочните му последици. Той не доведе до победа над олигархията; олигархията бе само вградена в държавната бюрокрация, а самата бюрокрация започна да се превръща в олигархия.

Независимо от многократните уверения, че делото на Ходорковски било изключителен случай, първият процес всъщност наложи общ модел на взаимоотношения, поддържани от държавата и с бизнеса, и с обществото. Многократно тиражиран, той стана образец на механизъм за заложничество и рекет, прилагани спрямо бизнеса от силовата бюрокрация. В обществено-политическата сфера той предопредели избора в полза на авторитаризма: за онези, които преразпределят активи по силов път, рискът да изгубят властта става неприемлив. Присъдата от първия процес осъди Русия да се движи по корупционно-авторитарна траектория.

Как изглежда вторият процес на този фон? Какъв е политическият му смисъл, в какво намери израз неговият характер и какви ще са последиците от него?
Първото и основното, което пролича веднага: по време на втория процес никой изобщо не си постави за цел да представи нещата в правдоподобна форма. Обвинението на практика не криеше, че разглежда процеса като формален ритуал. Прокурорите не положиха старания да бъдат убедителни и компенсираха липсата на аргументи с агресивно поведение.

В обвинителното заключение прокурорът, сякаш погрешка, четеше откъси от подготвения вече проект за съдебно решение. Дали това бе груба подигравка или пък с фино остроумие бе осмян съдебният “спектакъл”? Атмосферата на профанация, в която премина вторият процес, пълното презрение към правото и здравия разум сочат важна политическа промяна: поръчителите на втория процес няма нужда да убеждават някого в нещо, те се чувстват абсолютни господари на положението.

Авторитаризмът от средата на 2000-те търсеше начин да се утвърди чрез първия процес срещу Ходорковски. Съответно имаше нужда от масова подкрепа, която фактически да легитимира действията му. Първият процес бе представен като борба срещу опита на едрия капитал да подчини държавата на своите интереси. Личните интереси на авторитарния лидер, желанието му да заздрави своята власт бяха ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване