11/10/10 04:34
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов иска да построи поне 1/100 от това на Живков. Значи слизаме под Третия свят

Компютърен монтаж, разпространявам в социалните мрежи в интернет показва политическата еволюция в България.

“Една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство” – така заяви премиерът Борисов в отговор на въпроса на журналиста Карбовски за сравненията между него и Тодор Живков.

Тези дума идват точно за 21-вата годишнина от 10 ноември 1989 г., когато падна Тодор Живков след 33-годишна власт. Дни след свалянето му народът на България излезе радостен на улицата и изпрати с гневни лозунги и искане за “съд за виновниците за националната катастрофа” и конкретно за Тодор Живков. Този съд не закъсня. (По подобен начин днес искат съд за виновниците от предишното управление).
Ирония на съдбата – днес, точно 21 години след 1989 г., десният премиер сочи за образец, който трябва да следва България, направеното от комуниста Живков.
Нещо не е наред. Борисов дава доказателство след доказателство, че е ляв, а не е десен политик. И всъщност е демагог. Иска да се хареса на масовите левичарски нагласи на българина, които, малко или повече осъзнато, изразява и самият Борисов, въпреки антикомунистическите си приказки и претенции за дясна партия.

Евростат: Брутен вътрешен продукт на човек от населението, евро, 1990 г.

Какво все пак е направил Тодор Живков?

Откровено казано, ако се сбъднат думите на Борисов да направи една стотна от това, което Живков, това означава България да се върне по-назад от Третия свят. (И това май се получава при сегашното управление).
В блога за икономика веднага беше извадена статистика – първата възможна съпоставима статистика за доходите на българина, направена 1990 г. и сравнена с други европейски страни. България е на последно място с 1200 долара брутен вътрешен продукт на човек от населението, при 27 800 долара на човек в Швейцария и около 16 000 долара в Холандия, Белгия, Италия, Франция, Австрия и др. (виж графиката). Тоест – това е постижението на живкова България.
Тя приключва комунизма с доходи на човек средно над 15 пъти по-ниски от тези в Западна Европа.
Защитниците на уж светлия социалистически период ще възразят, че тогава било евтино, хората ходели на море, парното било без пари и т. н.
Дълбока заблуда. Това е характерен психологически феномен – да помниш хубавите неща от младостта си, а не несгодите и ограниченията.
Чисто икономически България е на дъното в Европа и тогава, като сега. Приказките на Борисов за “една стотна от построеното от Живков” са или ловка демагогия и спекулация с настроенията на носталгиците по комунизма или тежко невежество. Или и двете.

Животът при соца

В битово социален план животът при комунизма имаше следното противоречие – от една страна сигурност, работа, напълно безплатно образование и здравеопазване, сравнително ниска престъпност (ако някой е забравил - кражби от жилища, от държавни предприятия и селското стопанство, джебчийски и др. имаше и тогава и разкриваемостта беше ниска).

Първият митинг на зараждащата се опозиция на 18 ноември 1989 г. беше украсен с плакати против Живков. Снимка: Иван Бакалов

От друга страна:
– ниско заплащане, често на границата на мизерията (155 лв. за млад специалист, при 60-100 лв. наем на квартира – 1 стая);
– по-високи заплати за военни, милиция и по-нискообразовани работници за сметка на интелектуалния труд – учители, учени и др. (традиция, която продължава и днес); същевременно уравниловка в заплащането в рамките на един ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване