11/11/10 11:05
(http://e-vestnik.bg/)

“Ню Йорк Таймс”: България е в безизходица с организираната престъпност


Когато новият широкоплещест премиер на България Бойко Борисов взе властта, той обеща да изкорени организираната престъпност. Но човекът, наричан Батман, сега е тестван от слабата съдебна система, която този месец произведе оправдателни присъди за двама мъже, считани за глави на престъпна група, и пусна от ареста друг, смятан за криминален бос, пишат авторите на статията Матю Брунвасер и Дорийн Карвахал.

Златко Баретата, популярен и като Златан, е описан като “много татуиран мъж към края на своите 30 години”, който е обвинен в убийство и трафик на дрога. Той е под домашен арест, след като се оплака от стрес и инфекция на пикочните пътища. След това съдът насрочи ново дело, защото един от съдебните заседатели бе арестуван за детска порнография, пише вестникът.

По повод оправдателната присъда за братя Галеви, авторите коментират, че ” Това е най-новият случай на оневиняване и поредната проява на снизходително отношение към хора, обвинявани в участие в организираната престъпност в една страна, зарекла се да изкорени корупцията, за да си извоюва членство в ЕС през 2007 г “.

Тези случаи се превърнаха в бойно поле между правителството и съдебната власт, която не успя да осъди дори един единствен по-важен заподозрян за престъпления в сферата на организираната престъпност, се казва в публикацията.

Изданието не пропуска да отбележи, че знаковите дела са се превърнали в арена, където се води битката между изпълнителната и съдебната власт, която не е успяла да осъди дори един единствен по-важен заподозрян за престъпления в сферата на организираната престъпност.

Тъмният подземен свят на мутрите в България става неспокоен, пишат журналистите и се позовават на публикации в български вестници, че престъпна банда е обявила награда от 400 000 евро за главата на премиера. Заплахата дойде само два дни след като съдът в Кюстендил оправда Пламен Галев и Ангел Христов - братя Галеви, обвинени в тарторство на банда за измами и рекет. Случаят бе под зоркото око на европейските власти и премиера, който го обяви за “тест за нацията”, отбелязва вестникът.

В статията се припомня, че Братя Галеви са бивши полицаи, станали нарицателно за “галевизацията”- “възможността престъпниците да действат безнаказано и да манипулират българската държава, политиците, общинските и съдебните власти“.

Припомня се още, че двойката бизнесмени е станала популярна през 2008 г., когато тогавашният вътрешен министър Румен Петков призна, че се е срещал с тях. По-късно полицията обискира домовете и офисите им, а те бяха арестувани, но след това пуснати, за да участват в изборите и да станат депутати. Законът позволява на кандидати за избори да преустановят съдебните процеси срещу тях по време на кампанията. Така направи и Александър Томов, известен с действията си в ЦСКА и “Кремиковци”, отбелязва още изданието.

“Всички те не станаха депутати, но остана въпросът какво щеше да стане, ако бяха станали? Адвокатът на Галеви определи клиентите си като “двама бизнесмени и жители на Дупница, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване