11/14/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Обедняване и недоволство назряват в Иран

Асошиейтед прес

Демонстрант по време на протестите в Техеран. Снимка: ираннюзнау

Най-голямото предизвикателство към управляващите в Иран може да не са международните санкции и вътрешната политическа опозиция, а нещо съвсем просто, като списък с покупки. Когато Саназ, 47-годишна майка от Техеран, отива на пазара тези дни, тя бърка по-дълбоко в портмонето си за неща от първа необходимост: хлябът е поскъпнал над пет пъти, олиото - два пъти, а агнешкото - три пъти от миналата година досега. “Колко още можем да изтърпим?”, пита Саназ, която каза само първото си име заради опасения за сигурността си. “Хората са много разгневени и разтревожени”.

Това е само началото на очаквано следващо поскъпване, включително на евтиния ирански бензин, тъй като ислямските лидери започват да окастрят близо 100-те милиарда долара държавни субсидии всяка година за гориво и храна, които за много иранци с ниски доходи са като рождено право.

Властите действат внимателно. Те са наясно, че народно недоволство от цените и стандарта на живот може да е много по-трудно за овладяване, отколкото миналогодишните улични протести заради предполагаемите изборни измами. Причината е, че недоволството от високите цени вероятно ще обхване иранците от работническата класа, които са основната подкрепа за президента Махмуд Ахмадинеджад и управляващите. Влиятелни търговци в базара на Техеран и другаде вече стачкуваха срещу тактиката на правителството да взима повече такси и данъци. Освен това все повече международни компании се изтеглят от Иран поради санкциите, наложени заради отказа на Техеран да спре производството на ядрено гориво.

Така се стига до ниво на икономическа несигурност, в която служители водят безмилостна кампания с твърдения, че съкращаването на субсидиите е всъщност начин да се затвори пропастта между богати и бедни и да се гарантира, че последните санкции няма да навредят след десетилетия на икономически пречки от страна на Запада. Има обаче и очевидно “показване на мускули” в подкрепа на това. Видимото увеличаване на силите за сигурност около Техеран тази седмица се тълкува като категорично послание към всяка група, която смята да протестира срещу съкращенията на субсидиите.

“Икономиката е слабото място на иранските лидери и те знаят това”, каза Мустафа Алани, анализатор по въпросите на политиката и сигурността в “Гълф рисърч сентър” в Дубай. “Може да се опитате да заглушите и блокирате политическата опозиция, но не можете да го направите, когато цените растат и хората се тревожат за бъдещето”.

Иран планира непопулярните съкращения на субсидиите преди последните санкции на ООН и САЩ. Ахмадинеджад и неговите съюзници настояват, че крепящата се на петрола икономика на Иран вече не може да си позволи тази щедрост. Тя позволява бензинът да се продава на 3700 реала 37 цента за галон или 1000 риала 10 цента за литър. Цената се очаква да се повиши скоро с 400 процента. Субсидиите държаха цената на традиционния хляб на 1000 риала, преди да се повиши рязко в последните няколко месеца.

Двойният удар с по-строгите санкции обаче засили чувството, че икономиката на Иран навлиза в непозната територия. Да вземем например магазина за електроника на Сина Малеки в центъра на Техеран. Жадуваният Apple iPhone, доставен в Иран чрез посреднически компании в Дубай, вече не пристига. Алтернативата е вероятно имитация от Китай. Същото важи за резервни автомобилни части от Европа и дори качествени бисквити от Великобритания. “Изборът на потребителя е все повече ограничаван”, каза Малеки. А стоките, които влизат в Иран, струват повече.

Председателят на иранската Търговска камара Мохамад Нахавандиан, каза, че цените на повечето вносни стоки са се повишили с 15 до 30 процента. Причината е, че компании, предимно азиатски фирми, надуват цените, защото знаят, че Иран сега отчаяно се нуждае от стоки и е трудно, ако не и невъзможно да се получат застраховки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване