11/15/10 19:01
(http://e-vestnik.bg/)

Русофили, русофоби, вратове и рубли – кой е крив и кой е прав за газа?

Бойко Борисов се прегръща с Путин при посещението му в София. Снимка: Красимир Юскеселиев, в. “Дневник”

Бойко Борисов се прегърна с Путин по един характерен начин, както Тато се прегръщаше с Брежнев. После подписаха за газопровода “Южен поток”, съвсем конкретни стъпки, даже председателят на управителния съвет на “Газпром” Алексей Милер заяви в руския ефир: “Днес “Южен поток” стъпи уверено в Европа”. И поясни, че “Ако работата продължи така и занапред, то срокът на пускане на “Южен поток”, определен по-рано за 31 декември 2015 г., може да бъде изтеглен напред с около четири месеца.”
Очевидно има някакво неочаквано забързване.

У нас неголяма група хора излезе на протест срещу Путин и обвързването с Русия. Сините и ДСБ излязоха с някакви декларации, че капитулираме пред Русия. Те нямат широка подкрепа и не са най-убедителните политици. Но казаното от тях съвпадна точно с определението, изречено в новините в централната новинарска емисия на държавния канал “Россия 1″: “Към пълната, но засега не безусловна капитулация пред Русия България крачеше от три години”. И още: “Политическото решение за включването на България в западната орбита още не означава, че икономиката и манталитетът също ще станат западни”.

Борисов клекна на Путин – такива оценки се чуват и от тукашни, и от руски наблюдатели. Така ли е наистина? Министърът на икономиката Трайков категорично отрича и обяснява, че това е изгоден проект. Борисов – също. И повтаря наляво-надясно думите на Путин, че газопроводът ще носи на България 2,5 млрд. евро годишно.
Дали?

Обективно погледнато, от този газопровод се нуждае Русия, а не България. България и сега получава руски газ по друга тръба. А неотдавна разкри нови газови находища, които ще покриват 20% от нуждите на страната. Тогава за какво толкова й е на България „Южен поток”? Той ще заобиколи Украйна, през която сега минава газът за Европа. И така руснаците ще могат да спират газа за Украйна, без да засягат доставките за Европа. И Украйна няма да взима транзитни такси, нама да може да иска повишаването им. Такси ще взима България – очевидно през тук е по-евтино.
И не е ясно дали наистина България ще взима за транзит 2,5 млрд. евро. Това число, повтаряно и от Путин, и от Борисов, е съвсем несигурно. Освен “Южен поток” рано или късно ще бъде завършен и “Набуко”, който ще докара газ на други цени от други азиатски страни. Ще има конкуренция и не е ясно дали “Южен поток” ще работи с пълен капацитет и на предполагаемите сега цени на газа.

Освен това не се знае дали след 2-3-4 години отношенията на Русия с Украйна няма да се други и газът да си тече със същия капацитет оттам, което означава по-малко газ в “Южен поток”, тоест и по-малко транзитни такси. Така че, да се закове цифра 2,5 млрд. евро за България годишно е несериозно.
А инвестицията е голяма и ще се изплаща 10-15 години по думите на министър Трайков (ако капят въпросните 2,5 млрд. евро годишно). България се ангажира с едно финансово набутване, в момент, когато тук са разкрити нови газови находища, които ще покриват 20% от нуждите от газ. Всъщност с това помага на Русия да продава повече на Европа и да я обвърже повече със своите енергийни доставки.

Премиерът Борисов много образно и уж убедително описва решенията си за руските проекти, но ползите за България са непредвидими и съмнителни. И за намаление на цената на газа за България не стана дума при подписването - щяло да се решава тихомълком. Впрочем по този въпрос върви нечувана демагогия. През юли тази година Борисов обяви след преговори с руснаците, че ще падне цената на газа. И пропагандната преса, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване