11/16/10 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

В Г-20 всеки спи с всеки върху буре с барут

Утро.ру

Срещата на Г-20 в Сеул. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Резултатите от срещата на върха на Г-20 миналата седмица в Сеул чудесно илюстрират как стоят нещата в голямата политика изобщо. Без да вземат нито едно конкретно решение по важните проблеми, лидерите на “Голямата двайсеторка” подписаха декларация, утвърждаваща значението на съвместните усилия за реформиране на световната икономика. Страните размениха по някоя дума, че едностранните стъпки създават допълнителни рискове, но се въздържаха от оценка за действията на САЩ, предприели допълнителна емисия на долари.

Създава се впечатлението, че всички си дават сметка колко е трудна ситуацията, че биха желали навярно дори да я подобрят, само дето не знаят откъде да започнат. И продължават да дърпат чергата към себе си. Спазвайки обаче неформалната забрана да стигат до конфронтация - инак нестабилното равновесие ще се наруши и системата ще мине в ново състояние, несъвместимо с живота.
Тази тактика изглежда разумна, ако се заложи на еволюционния път за развитие. А дали е възможен този път в днешната политическа обстановка - това е вече друг въпрос.

Участвала навремето в ликвидирането на втората свръхдържава, Америка не се справи с ролята на световен лидер. Това предизвика появата на локални силови центрове в различни региони от света. Някои от тях демонстративно се противопоставят на САЩ, други все тъй следват техния курс. Но в общи линии, ако използваме терминологията на Збигнев Бжежински, личи стремежът на леките фигури да градят играта си, използвайки промените в баланса на тежките. И досегашното разположение на силите (донейде схематично, но отразявало що-годе адекватно основните политически напрежения) вече губи ясните си контури.

Виждаме как бързо се рушат здравите връзки в предишните политически и военни съюзи. Мястото им заемат ситуационни алианси, чиято основна функция не е да постигнат собствени цели, а да ограничат възможностите на други играчи. При толкова много неясноти е твърде трудно да се разработят и приемат принципно нови решения, а на практика е невъзможно да се чертаят пътища за тяхното осъществяване. Това налага участниците да се ограничат с тактически действия и да оставят стратегическите за после. Всъщност светът си живее отдавна все в този режим. И не се знае докога щеше да плава по течението, ако не беше световната финансова криза.

Самото създаване на “Двайсеторката” отново потвърди, че ООН е несъстоятелна, че отдавна се е превърнала в още една хуманитарна организация, чиито членки периодично провеждат Общи събрания, огласяват там политически декларации и гласуват за едни или други решения, без да разполагат с инструменти за тяхното прилагане. Всичко това бе очевидно още преди време, оттук дойде и идеята за реформиране на ООН. Но, както знаем, не се стигна до осъществяването й. Може би защото светът се промени и Уставът на ООН вече не описва реалната система от политически, икономически и геополитически отношения.

В днешния свят Русия не претендира за контрол върху постсъветското пространство, а САЩ губят позициите в Латинска Америка, фактически се отказват от Израел, изтеглят се от Ирак и от девет години вече не могат да се справят с Афганистан. Единна Европа се разпада на Запад, който деликатно страни от американското влияние, антируски Изток и неблагополучен Юг. Югоизточна Азия и Африка, предизвиквали навремето съперничество за влияние между Съветския съюз и Запада, днес са обект на китайска експанзия. Очерталото се сближаване между Индия и Китай може не само да разбие старата схема от отношения на азиатския континент, но и видимо да повлияе върху цялата ситуация в света. В Европа Франция и Германия създават алианс и приятелски си оспорват лидерството в ЕС. Меркел акцентира на материалната сфера и напомня, че Германия плаща в европейските фондове повече от Франция и Великобритания, взети заедно; затова пък Саркози има ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване