11/16/10 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Подиграват се с БАН пилешки мозъци. Навсякъде на Запад има държавни институти

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, но за Вселената не съм съвсем сигурен” (А. Айнщайн)

Учени от БАН искат финансиране и държавна политика за науката. Снимка: Булфото

В края на 2009 година (ESF) Европейската научна фондация представя в София международната оценка за БАН. 40 учени от 16 европейски държави заявиха следното: „По-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност по международните стандарти. Има групи, които работят на челни световни позиции! Впечатляващо постижение при трудните условия на изследвания в България.”*

Колко от министерствата и държавните агенции ще имат смелостта да поканят европейски експерти да оценяват дейността им и дали 20% от тях ще получат най-високата оценка?

Джордж Осбърн,  британски министър на финансите, на 20 октомври: “Нашите университети са перлите в нашата икономическа корона и е ясно, че ако искаме да запазим мястото си на върха на световните класации, трябва да реформираме системата на финансиране. Великобритания е световен лидер в научните изследвания, а това е от жизнено значение за нашия бъдещ икономически успех. Затова предлагам да не съкращаваме парите, които отиват за наука. Бюджетът за наука и образование ще бъде защитен”

Как стоят нещата тук?!

Интересно е, когато “интелигентни” на пръв поглед хора се подиграват с БАН. Ако не знаят какво е създадено там, поне да се поинтересуват. Дори в последните 20 години на мизерия и липса на пари в науката.

Между другото, БАН е усвоил повече пари по проекти отколкото Фонд “Земеделие”! Ха, ама как така?! Ами вярно е, но понеже в БАН няма някоя Калинка да си вее голия задник, не се пише за това в медиите. Науката е скучно занимание и кой журналист разбира от нея, че да пише за нея? Никой, поне не и български. Виж, ако някой в  БАН бе взривил лабораторията си или организираше секс купони с футболисти и манекенки можеше и да пишат.

Целта разбира се е собствеността на БАН. Причините за поредната кампания срещу БАН най-вероятно се коренят в нечии лични икономически интереси и в общото невежество.

Само, че малоумните кратуни от къде да го знаят?!  В НАТО знаят какво се прави тук, но местните пилешки глави не знаят. В НАТО комунисти ли са? Или в ЕС са много глупави и за това настискат за повече наука и не си закриват институтите?

Защо да се чудим?! Нима някой написал 5 стихчета, с някакво псевдо-интелектуално придобито по милост на професора му образование ще го знае?  Нищо не е по-велико от вселената, освен човешката глупост, а българската май бие всякаква.
Всяко стадо си има мърши. БАН също. Само че, освен него там има и още хиляди млади мъже и жени с по 190-240 лева заплата.
Правете наука с такава заплата и без един лев за колби дори! И както каза един човек, когото много добре познавам (има и такива) - искаш да правиш нещо и сам си купуваш материали… Защото имаше и такива ентусиасти в БАН последните 20 години!

Млад учени ентусиасти, които родителите им ги издържат (с тази заплата няма как), се опитват някоя и друга година, а после си хващат пътя за чужбина. Не издържат. Защото, както има хора които никога не искат да се занимават с бизнес, така има и хора които искат да се занимават със спорт, живопис, театър, дори от това да не печелят много. Но им е любимо занимание. С науката е същото.

Реформи - да. Да се махнат феодалните старци - да. Но какво се прави сега?
Знаете ли какво се направи сега? Дянков даде по 2000 лева заплата на всички феодални старци, а остави всички учени на 150-250 лева, като не им дава и стотинка повече за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване