11/17/10 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

“Александрийски квартет” - завръщането на шедьовъра

Четирилогията „Александрийски квартет” на английския писател Лорънс Дърел е поставена сред първите десет в класацията на стоте романа, белязали изминалото столетие, направена от писатели, издатели и читатели от цял свят. Десет години след първата си поява на български език шедьовърът се завръща в ново изящно издание (ИК „Кръгозор”).

Лорънс Дърел пренася читателите в странната, магична и романтична атмосфера на „столицата на сърцето”, един от най-интересните градове в човешката история. Там малко преди Втората световна война се събират героите на четирите романа, обединени в екзотичния квартет. Необикновеният и ексцентричен роман за мистерията на човешката душа, любовта и страстта изследва спомените и познанието, постижимо от хората.
В центъра са любовните афери на млад писател, преплетени със съдбите на други хора. Всеки от романите описва техните отношения и набляга на един от четиримата основни герои – Жюстин, Балтазар, Маунтолив, Клия. Самият древен град, Александрия, е петият главен герой – град на познание, книги и истории.

Според критиците и читателите Лорънс Дърел обединява всички възможни истории, които могат да се случат на хората. Първоначално четирите части са издадени поотделно и излизат последователно от 1957 до 1960 г. Те моментално стават сензация и са преведени трескаво из целия свят, а авторът е обявен за най-големия стилист на модерната английска белетристика, титла, която не му е отнета и досега. За тетралогията „Александрийски квартет” се казва, че е преоткрила модерния роман. Преведена е от Иглика Василева, като за първи път в неин превод излиза и третата част „Маунтолив”.

„Александрийски квартет” е поредица от четири романа, пищна и чувствена тетралогия, съставена от „Жюстин” (1957), „Балтазар” (1958), „Маунтолив” (1958) и „Клия” (1960). Действието се развива в Александрия, Египет, през 40-те години на ХХ век. Три от книгите са написани от първо лице, а в „Маунтолив” разказът се води от трето лице. Първите три части описват от различни гледни точки поредица от събития в Александрия преди Втората световна война; четвъртата ни пренася по-напред във времето.

Събитията са разказани най-вече от името на Л. Дж. Дарли, който наблюдава и коментира отношенията си със своите любовници, приятели и познати в Александрия. В „Жюстин” Дарли се опитва да се възстанови след връзката си с Жюстин Хоснани и най-вече, да я проумее. Припомня си събитията, връща се към спомените си и тълкува случилото се, за да открие каква е природата на любовта, как може човек да живее с нея и без нея. „Балтазар”, наречена по името на приятеля на Дарли, лекар и мистик, тълкува преживяванията му предимно от философска и интелектуална страна.

Третият роман представя съвсем директно и откровено повечето от преживените от героите неща, а четвъртият, „Клия”, показва Дарли в нова светлина – изцелен, по-зрял и способен да обича художничката Клия Монтис, жената, за която е бил предопределен.
Историята е описана визуално, със странна цикличност, едни и същи събития са преосмислени от различна перспектива. Любовни връзки, издигнати от низините на плътта до най-лиричните преживявания, понякога лишени дори от страст, но не и от чувственост. В „Александрийски квартет” ще срещнете дипломати и творци, египтяни и чужденци, религиозни фанатици и модерни циници – всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не могат да бъдат пренебрегнати.

Лорънс Дърел (1912-1990) прекарва почти целия си живот извън Англия – в Индия, о. Корфу, Египет, бивша Югославия, о. Родос, о.Кипър, Аржентина и Южна Франция. Животът и творчеството ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване