11/25/10 09:52
(http://e-vestnik.bg/)

Западът играе ва банк в Молдова

Фонд за стратегическа култура

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Ако беше успял, референдумът за промяна в конституцията на Молдова би дал на управляващия прозападен Алианс за европейска интеграция (АЕИ) възможността да не разпуска парламента и да запази властта за още 4 години. Той обаче шумно се провали, което до голяма степен деморализира партиите от алианса. От общо 21 партии, участвали в кампанията за референдума, само три се обявиха против него. Всички останали в една или друга форма подкрепиха Алианса. Но дори взети заедно, тези 18 партии не успяха да осигурят участието поне на 33,3 на сто от гражданите, необходимо за валидност на референдума (не помогна и това, че Алиансът свали летвата от 60 на 33 процента).

На референдума гласуваха не повече от 30 процента от населението. Така днешните управляващи в Молдова получиха вот на недоверие. Същевременно това засили опозицията - Партията на комунистите на Република Молдова и Социалдемократическата партия.
Резултатът от референдума принуди и. д. президент Михай Гимпу да разпусне парламента и да обяви началото на нова предизборна кампания. Днешната кампания за избори на молдовски парламент протича с колосално напрежение, до голяма степен заради откритата намеса на Запада. Още през първите дни след началото й в Молдова побързаха да се отбият 27 външни министри на държави от Евросъюза. Всички те превъзнасяха усилията на АЕИ за интеграция в европейската общност.

На 21 октомври 2010 г. чрез резолюция на Европарламента ЕС изрази задоволство от реформите в Молдова и обеща либерализиране на визовия режим, без да уточни впрочем кога се очаква тази “либерализация”. Колкото и да бе абстрактна, резолюцията позволи на партиите от алианса да твърдят, че през 2012 г. Молдова ще получи безвизов режим, а през 2014 г. ще стане членка на ЕС. Както личи, Брюксел се опитва директно да подкрепя Алианса.

Известни американски мозъчни тръстове, разработващи планове за “оранжеви революции”, вече от година провеждат тренинг с активисти от управляващия либерален алианс, инвестирайки за целта стотици хиляди долари. По сходни задачи във връзка с Молдова работят и други европейски фондации като “Жан Жорес”, “Конрад Аденауер” и т. н. Цяла Молдова е покрита с плакати: Европа означава процъфтяване, ОНД значи бедност! Президентът на Румъния Траян Бъсеску публично обещава на алианса морална и дипломатическа подкрепа.

Същият Бъсеску заяви, че е готов да сключи с Молдова споразумение за граничния режим, за да отнеме от ръцете на комунистите една от основните теми в предизборната агитация. Комунистите, социалдемократите, Демократическата партия на Молдова и партия “Равноправие” винаги са обвинявали Румъния, че не подписва с Молдова базов договор и договор за границата, сиреч не признава суверенитета на молдовската държава.

На 8 ноември, само 20 дни преди края на избирателната кампания, Букурещ сключи най-сетне с Молдова Договор за режима на държавната граница, сътрудничеството и взаимната помощ по граничните проблеми. От молдовска страна сложи подпис премиерът Влад Филат, лидер на Либерално-демократическата партия на Молдова. Договорът не съдържа политическо признание на молдовско-румънската граница и същевременно подпомага лидера на либералдемократите да прокарва имидж на “пробивен политик”.

В момента Румъния открито финансира близо 15 вестници и списания в Молдова; преди две седмици румънският Първи канал започна да излъчва за цялата страна наред с досегашните още две румънски телевизии (”Публика Те Ве” и “Журнал Те Ве”), които не крият, че работят за Алианса. Трябва да посочим, че и руски телевизии, чийто сигнал се препредава в Молдова от частни компании, често обслужват прорумънските партии.

Стигна се дотам, че румънските власти предприеха безпрецедентна стъпка - разрешиха в деня на изборите студенти от Молдова, следващи в страната, да пътуват безплатно с междуградски автобуси и влакове, за да гласуват за “прорумънските партии”. Алиансът се погрижи вместо 40 да бъдат открити 80 ...

Публикувана на 11/25/10 09:52 http://e-vestnik.bg/10480/zapadat-igrae-va-bank-v-moldova/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване