11/25/10 09:56
(http://e-vestnik.bg/)

И Медведев като Путин - управление по телевизията

Дмитрий Медведев. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Руският президент Дмитрий Медведев започна да решава проблемите на населението в режим онлайн, пише “Время новостей”. По време на видеоконференция на държавния глава с местните власти Медведев отговори и на въпроси, задавани от граждани. По принцип подобни видеоконференции се свързват в Русия с днешния премиер Владимир Путин - той бе организирал такива още като президент и редовно решава в пряк ефир проблеми на обикновени граждани. Медведев обаче също използва този формат за общуване с хората, отбелязва вестникът. Цитирани в него политолози смятат, че не става дума за “война на форматите” между Медведев и Путин преди президентските избори в Русия през 2012 г.

Всекидневникът посочва, че руските граждани явно са натрупали доста материал за жалби, ако се съди по опашките край “електронните приемни” в различни региони. Президентът подкрепи своите напътствия към местните администрации със заплаха да наказва неотзивчивите бюрократи, добавя “Время новостей”. Наказания обаче не последваха. Основна новина бе официалното откриване на 83 президентски приемни в областните центрове, пише “Комерсант”.

Хората в Русия се тревожат главно от поскъпването на жилищно-комуналните услуги, от повредите в снабдяването с газ, вода и ток, неизвършените основни ремонти. 90 на сто от сигналите засягат местните власти; една трета от оплакванията идват от пенсионери, констатирал Дмитрий Медведев според “Росийская газета”. Темата се оказа толкова актуална, че днес президентът ще я продължи на заседание на ръководството на Държавния съвет в Сиктивкар - столица на република Коми, допълва московският официоз.
Очаква се там да бъдат одобрени мерки за решаване на тези проблеми, което ще означава нов старт на реформата в руското жилищно-комунално стопанство, пише “Ведомости”. Според негов източник от президентската администрация, ще се обсъждат програми за реформиране и модернизация в този отрасъл, проектозакон за водоснабдяването, мерки за привличане на частни инвестиции.

Медведев смята да включи темата за модернизация в тази сфера и в своето предстоящо послание към двукамарното Федерално събрание, заявил за “Ведомости” служител, запознат с подготовката на документа. Според него, президентът ще говори пред парламента на 30 ноември. Насрочените в Русия прояви, свързани с жилищно-комуналното стопанство, целят не само да подобрят обществените нагласи, но и да запълнят паузата, коментирал източник от Кремъл пред “Независимая газета”.

Обикновено Медведев огласява своите годишни послания през ноември, но тази година го отложи и още не е определил окончателна дата. Елитът вече се чуди дали президентът няма какво да каже или, напротив, подготвя някаква бомба, твърди изданието. Това затрудни и задачата на Медведев. Сега той ще се стреми да не разочарова онези, които очакват сензации. Същевременно и да избегне критиките на други, които не вярват в творческите възможности на президента. Отгоре на това трябва да отправи към руското население сигнали, че властта държи под контрол най-острите теми, свързани с тяхното всекидневие, обобщава вестникът.

Медведев съобщи, че ще подпише нареждане за уличното осветление в провинцията да се използват вече енергоспестяващи технологии, информира “Комсомолская правда”. “Ами да, всичко е много актуално: крушки, скъсани кабели, котелно помещение. И никой не казва нито дума за падащите заплати, за тридневната работна седмица, за пенсиите, за липсата на лекарства с намаление, за наплива от фалшиви лекарства, растящите цени и произвола на “естествените” монополи”, коментира читател, цитиран на сайта на “Комсомолская правда”. Група граждани се опитаха да общуват с президента “на живо”, но не бяха допуснати в приемната му, отбелязва “Московский комсомолец”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване