11/26/10 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Заплахата от разкрития за далавери в Белене стресна Москва

Иво Инджев

Русия няма да свали цената на АЕЦ „Белене“ до исканата от българското правителство сума от 5 милиарда евро, заяви директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко пред български журналисти днес в Москва. Той даде да се разбере, че при това положение Кремъл може да се откаже от проекта.

Така за първи път Москва допусна, че АЕЦ “Белене” е нещо по-различно от смъртта. Защото само смъртта (и АЕЦ “Белене” досега) е нещо, което не може да бъде избегнато.

Изявлението му дойде като карамбол след две събития в София. Първото (и по важност!) беше уникалният “намек” на властта, че разполага с данни за огромни кражби по трасето на изграждането на централата. Последва също така невиждан и нечуван досега ход на стопанина на проекта от българска страна НЕК. Експерт на българската компания, който със сигурност не представя себе си и не импровизира, най-после призна онова, което мнозина опоненти (включително вашият автор) твърдят от години: няма осигурена възвращаемост от евентуална продажба на електроенергия, произведена от АЕЦ “Белене” и това прави идеята за строителството й безсмислена!

Има и трето “събитие”: някак между другото премиерът Борисов беше показан снощи в централните новини на телевизиите да се връща към знаменитото си определение за АЕЦ “Белене” като “гьол”! Досущ като откривателят Архимед, който извикал “Еврика”, когато се изплискала водата от ваната му! С тази разлика, че Борисов като че ли преоткрива истината и ни я съобщава но неговия си начин.

Не знам дали това е краят на сагата и дали натискът на Москва няма да породи нови амплитуди в инфарктната кардиограма на реанимирания от предишните две правителства проект “АЕЦ Белене”, способен да удави България като финансов камък на шията в морето от и без това дълбоки икономически проблеми. Но е интересно да се види, че при споменаването на вероятността да бъдат изобличени далаверите по този проект изведнъж беше ритнат кошерът на медената вечна дружба и осите се разжужаха.

Ако позволите (защото мога да бъда заподозрян в нескромност) да добавя и четвърто: вече не мисля, че е случаен избликът на министър Трайчо Трайков преди повече от месец, който разгласих в този блог (но медиите се направиха, че не са забелязали, защото не са ги инструктирали да забележат). Ни най-малко не се е “изпуснал”! На среща в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с българския ядрен физик Георги Котев, на която присъствах, министърът, без да бъде питан, оповести наличието на “енергийна мафия” в България. А на моя последвал въпрос дали не трябва да се търси тя тъкмо в неговото ведомство и дали би предприел мерки, той отвърна, че ще го направи, когато получи доказателства.

Хайде сега някой да оспори твърдението, че информацията е най-ценната стока на тази свят. Който я контролира, той манипулира. Ерго – не случайно “тръбя” от толкова време, че основната битка в България поне от десетилетие насам е за контрол над информацията. Едно “контролирано изпускане” и се надига лавина, способна да помете планината от аргументи, скрепени с многомилиардни интереси на великата сила Русия.

Едно малко информационно профилактично проветряване води до такива последици. България щеше да е друга, ако тази профилактика беше постоянна практика.

Представяте ли си какво би станало, ако медиите бяха свободни и можеха да изпълняват функцията си да информират и да контролират, вместо да препредават онова, което им се “спусне”?

I have a dream!

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване