11/30/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Русия се препъва между Путин и Медведев

в. Независимая газета

Путин и Медведев. Снимка: руск

В края на миналата седмица чухме от министър-председателя Владимир Путин поредния отговор на въпроса дали ще се кандидатира на следващите президентски избори. По форма той не бе по-различен от предишните: тандемът ще вземе съгласувано решение. Този път обаче изявлението на премиера бе предшествано от изказване на държавния глава Дмитрий Медведев, който не изключи възможността да се бори за висшия пост през 2012 г. Експерти на “Независимая газета” са на различни становища по списъка на кандидат-президентите; признават обаче, че последната година е донесла съществени промени в нагласите на елитите.

* * *

Както Путин, така и Медведев “отдавна са свикнали” с въпроса за собственото им участие в кампанията за 2012 г., съобщи премиерът на пресконференция по време на годишния икономически форум в Берлин. “Отговорът ще е стандартен и няма да ви кажа нищо ново: ще видим какво ще е състоянието на социалната сфера, на икономиката, на политическата ситуация и ще вземем съгласувано решение в интерес на страната”, изтъкна главата на руското правителство.

Тази теза наистина повтаря предишни изявления на Путин. Да не забравяме обаче изказването на Медведев през април, преди посещението в Норвегия - той заяви, че не е изключено да участва в президентската надпревара: “Ако това ще е необходимо за страната ми и за да бъде запазен курсът, формиран през последните години”. Заради новия нюанс в трактовката на ситуацията мнозина започнаха да говорят, че се засилват колебанията сред елитите в Русия.

На фона на сегашното изявление на Путин шефът на Фонда за ефективна политика Глеб Павловски даде обширно интервю за радио “Раша тудей”, в което заяви, че “Медведев доста ясно прокарва собствена линия”. “Той ще засилва натиска върху елитите, върху изпълнителната власт, включително правителството, върху регионалните власти, с цел да бъде признат за естествен лидер на политическата класа”, каза експертът.

Павловски е сигурен, че това признание “бързо нараства, особено в регионалните промишлени, административни, дори в силовите среди”. Според него, президентът “е убеден, че никой в страната не разполага с убедителна алтернатива на неговия курс, и смята да постигне целта си - да го признаят за естествен кандидат за президентския пост. Да го издейства от всички, на доброволна основа. И нещо особено важно, да издейства съгласието на Путин”. Експертът подчертава, че Медведев “иска да е лидер на дадената политическа система, но в модернизиран вид, а също и на управляващата й класа, легитимна и конкурентоспособна на световната арена. “Затова си позволява доста остра критика още отсега, а ще стигне и по-далеч в тази посока”, добавя той.

Убеждението на Павловски, че е неизбежно Медведев да се кандидатира на изборите през 2012 г., явно е в дисонанс с предпазливата фраза на Путин. Мнението на аналитика обаче споделя Евгений Минченко, директор на Международния институт за политическа експертиза. “Очевидно е, че Медведев засилва своите позиции, тъй че каквото и да обсъждат помежду си двамата с Путин, той е взел за себе си решение да се бори за нов мандат. Докато Путин днес има някакви съмнения, Медведев демонстрира пълна липса на такива”, казва политологът.

Събеседникът на “Независимая газета” забелязва промени в настроенията сред руската бюрокрация напоследък: “Преди година в думите им се долавяха носталгични нотки - “кога най-сетне ще се върне Путин, за да станат ясни нещата”, докато днес тази носталгия все повече намалява. Явно времето си казва думата. Чиновниците свикват с мисълта, че е неизбежно Медведев да стане кандидат и да спечели”.

Според експерта, Павловски изразява точно тези нагласи сред бюрокрацията у нас, като споменава за “есенното настъпление” на президента, свързано с изказването му на своя сайт в навечерието на годишното послание към Федералното събрание. “Допреди малко, през лятото, имиджовата политика на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване