12/08/10 22:48
(http://e-vestnik.bg/)

Безпокойствата на Бойко Борисов

Едвин Сугарев

Бойко Борисов, министър-председател на България, благоволи да отрони по адрес на Синята коалиция, имала до този момент глупостта да го подкрепя, следните премъдри слова:

“Истински се радвам, че това са изсмукани скандали от пръстчетата на тези хора. Аз, когато трябва да сменям министри, ги сменям, без да питам никого и без да чакам някой да ме подсеща. Непрекъснатите им нападки срещу правителството само доказват, че не искат то да изкара мандата си. Статуквото е ясно - синьо-червено. Просто отдавна не ги следя - единия ден е Иван Костов, а другия е Мартин Димитров. Всеки ден по някоя глупост казват.”

Поводът е, че сините най-сетне събраха кураж да го предупредят, че скандалите, свързани с неговото управление, напоследък са твърде много – и че няма да може за в бъдеще да разчита на тяхната подкрепа, ако не демонстрира политическа воля за осъществяване на обещаните реформи – включително и като направи промени в кабинета си.

Не че има някаква изненада в проявената от премиера безцеремонност. Той открай време се държи с колегите си от ЕНП като с последни боклуци. Неговото селяшко високомерие начева от отказа му да ги приеме като коалиционни партньори – и продължава до ден днешен, като разчита в наглостта си основно на два фактора.

Първият е, че десните нямат избор – защото нямат електорален потенциал да бъдат алтернатива на неговото управление. Ако не го подкрепят, могат лесно да бъдат обвинени, че работят за БСП и псевдо-президента Първанов.

Парадоксално е обаче, че Б.Б. и досега пришпорваше техния страх от подобно обвинение буквално всяка седмица, като по този начин задушаваше в зародиш всяка критичност от тяхна страна – а те продължаваха да прекланят главици и да се примиряват със съдбата си на партии на доизживяване – вместо да си спомят каква беше реалната им политическа мисия, за която в началото на прехода им бе гласувано доверие от всички, които искаха радикална промяна в политическата система.

(Бойко Борисов не иска това. Той иска да играе Тодор Живков в осъвременен и усъвършенстван вариант – и го прави – засега с успех.)

Вторият фактор е, че ЕНП си прави политическа сметка не с оглед на някакви си там нравствени критерии, а с оглед на присъствието на неговите депутати в европейския парламент. Сметката прочее се оказа точна, а ЕНП се доказа като политически бакалин. Явно дори и вече очевадния факт, че единствените реални партньори на ГЕРБ са крайните националисти от Атака, не е в състояние да разтревожи християндемократическото семейство.

Има обаче нещо парадоксално в поведението на българския премиер, което дори при неговото политическо простодушие все пак се нуждае от обяснение. Правителството на ГЕРБ е правителство на малцинството – и зависи от парламентарната подкрепа на политически партии, с които не го обвързват никакви договорени по какъвто и да било начин отношения.

Досега Бойко Борисов разчиташе на подкрепата на три от тях: ДСБ, СДС и Атака. Сега, когато сините се престрашиха да го отсвирят, остава само една. Не Волен Сидеров, а най-хрисимият политик на света да беше неин лидер, пак щеше да бъде изкушен да извива ръце и да черпи бонуси от тази си позиция. Няма как ако не самият премиер, то поне малкото мислещи хора в ГЕРБ да не съзнават това обстоятелство. И очевидно са го осъзнали – и са направили нужното, след като Волен бабаитства засега само на думи.

Отговорът вероятно се крие в друго едно негово изказване, пак по адрес на “синьо-червеното статукво” (този израз Б.Б. е чопнал от своите изповедници във в. “Труд”). Според него “единодействието и синхронът между щабовете на Първанов и Костов не ни учудва ни най-малко”. Което си е чист ефект от психиката на професионалния ментарджия ...

Публикувана на 12/08/10 22:48 http://e-vestnik.bg/10576/bezpokoystvata-na-boyko-borisov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване