12/08/10 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Защо проституцията процъфтява в Испания

в. Индипендънт

Травестит предлага услуги на улица в Барселона. Снимка: елкорео

Тази седмица испанската икономика може да е опасно близо до срив, но поне в една област - проституцията - тя изглежда се справя много добре, благодаря. “Дон Хосе - чистота, Дон Хосе - дискретност, Дон Хосе - сигурност и охраняем паркинг”, по цял ден приканва полушепнешком спокоен женски глас по едно радио в Гранада. Това е реклама на най-големия и най-известен бардак в света.

Идва събота вечер в “клуба” на Дон Хосе - три етажа, неонови светлини, два бара, ВИП-зона и около 70 сексуални труженички, облечени в какво ли не - от нощници до прашки, или много къси боксерки.

Според редовните клиенти бизнесът процъфтява. “Клубът гъмжи от хора всеки уикенд”, коментира Алваро, опитен клиент на публичните домове, наближаващ петдесетте. “В днешно време в следобедите и привечер тук можете да видите бизнесмени, които са казали на съпругите си, че са на заседание. След това нахлуват орди от 18-19-годишни. Идват или само за забавление, или, ако искат, за по един бърз сеанс”.

Не преувеличавам. В Испания проституцията е толкова популярна (и приета от обществото), че според проучване на ООН 39 процента от всички мъже в страната са се възползвали от услугите на проститутка поне веднъж. В проучване на испанското здравно министерство от 2009 г. делът на мъжете, които поне веднъж са били клиенти на проститутки, е 32 процента - по-малък от този в анкетата на ООН, но много по-висок от 14-те процента в либерална Холандия или от Великобритания, където се смята, че броят варира от 5 до 10 процента от мъжете. И това са само тези мъже, които са си признали.

За да задоволят това огромно търсене, в Испания работят около 300 000 проститутки. Навсякъде - от клубове в центъра на градовете, до индустриални квартали, по междуградски пътища и в крайпътни барове, които обикновено се познават по светещите в нощта гигантски неонови реклами, изобразяващи бутилка шампанско или пищен женски силует. Наскоро на границата с Франция отвори врати клуб “Парадайз”, който, със своите 180 труженички, е най-големият бардак в Европа.

Клубовете стават по-големи, а клиентите - по-млади. Според изследвания на испанската Асоциация за социалната реинтеграция на женските проститутки през 1998 г. типичният клиент на публичните домове е бил 40-годишен женен мъж. Към 2005 г. обаче средната възраст е паднала до 30 години и изглежда продължава на пада. “Хлапетата ходят по бардаци, защото там могат по-лесно да получат това, за което ще им трябва много повече време, ако отидат на дискотека”, обяснява Алваро. “Имаш парите, избираш си жена и всичко е пито-платено”. Неговите мотиви са още по-елементарни: “Аз ходя, когато си нямам приятелка”.

Няма универсална причина, поради която проституцията в Испания се радва на такава популярност. В исторически план тя отдавна е смятана за израз на свободата на личността - първоначално като клапа за изпускане на напрежението в строгата, ориентирана към семейните ценности среда в епохата на Франко (когато темата за проституцията е била подминавана с мълчание), а по-късно, след смъртта на диктатора, тя се консолидира. И тогава, както и сега, бардаците са били вписвани в справочниците с жълти страници, макар и под благопристойното название “нощни клубове” и това не е смущавало никого. За младежите в испанската провинция, дори в края на 80-те, спането с проститутка вече не е било начин да загубят девствеността си. Всъщност това често е смятано за “готино”.

През 90-те години списания като “Интервю”, което се слави с журналистическите си разследвания, без никакво притеснение са публикували “еротични пътеводители за Испания”. Дори днес се случва бизнес-вечери, на които присъстват само мъже, да завършват в местния “клуб”. “От време на време водя клиенти в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване