12/08/10 23:15
(http://e-vestnik.bg/)

Издателката на в. “Папарак” беше осъдена на 2 г. и 4000 лв. глоба за кражба от e-vestnik

Основателят на в. “Папарак” (вторият отдясно наляво) и другарчетата му на делото на Слави Трифонов срещу тях преди няколко години. Сега в съда за кражба попадна издателката, на която той е прехвърлил фирмата. Снимка: архив “Шоуто на Слави”

Таня Иванова, управител на фирмата издател на в. „Папарак”, беше осъдена вчера от Районен съд София на 2 г. лишаване от свобода с 5-годишно отсрочване на изпълнението на присъдата и 4000 лв. глоба. Така завърши първото наказателно дело за кражба на авторски права в печатно издание у нас. Кражба от e-vestnik…

Читателят може да се стресне - какво пък толкова? Ето какво. От лятото на 2007 г. читатели и колеги съобщават в редакцията на e-vestnik, че някои интервюта и текстове са ги видели препечатани в „Папарак”. Някои от тях - с кресливи заглавия, не като при нас.

Що е то „Папарак”? Т. нар. жълт вестник. Не, по-зле. Много ниско равнище. Тоя поръчал оня, тоя го арестуват, оня умира и т. н. Съчинителства, преписвации от други вестници и прочее. „Папарак” се прочу, след като Слави Трифонов показа издателите му в своето шоу и обяви, че ги съди за клевети (виж снимката).

Но… ако си мисли някой, че лесно може да се добереш до издателите да ги съдиш…
Абонирахме се за в. „Папарак” (о, Боже). За около 2 години на страниците му прочетохме около 150 статии и интервюта, взети от нашия сайт e-vestnik. И още повече снимки. Който иска да се порови в рубриката „Интервю” на вестника, може да види какви имена са интервюирани за тия 2 години. Всяко по-известно и по-малко известно от тях беше препечатано в „Папарак”. Някои от тях доукрасени, в устата им сложени думи, които не са изричали…

Интервю със сина на писателя Димитър Талев - Братислав. Той не е и подозирал, че като дава интервю за e-vestnik, то ще се появи и в “меродавния” в. “Папарак”.

Едно уточнение - нашият сайт плаща (поне преди година плащаше) наеми, абонаменти за снимки, агенции, на репортери, хонорар на външни автори и т. н., а един крадлив вестник (ох, де да беше един) препечатва и продава всичко това на хартия. Без да си мръдне пръста, копи-пейст, както си седят двама души в една стая и ровят из интернет. Само турят по-атрактивно (по техните стандарти) заглавие. И така правят вестника. Така са направени и още се правят много вестници у нас. Но да не се отклонявам.

За онези, които не им се вярва дали това е кражба, няма да цитирам закони, да поровят сами. И в Наказателния кодекс, и в Закона за авторското право и сродните му права е описано подробно кое и какво е кражба, като изрично е упоменат интернет. Уточняват се видове текстове, пък за фотографии е съвсем ясно.

Във в. „Папарак” нямаше адрес на редакция, а само пощенска кутия и редакционно каре. За главен редактор беше изписан Иван Абаджиев. Не става дума за треньора по щанги от близкото минало. А някой си. Но в журналистическата колегия няма такъв журналист, никой не чувал за него. Измислено име… В редакционното каре присъстват и досега още няколко имена - едно турско, едно еврейско, едно арменско, няколко български. Направо мултиетническа редакция. Но и тези журналисти не са познати в журналистическата колегия…

Редакционното каре на “Папарак”. Главният редактор бил сложен тук, само за да придаде “търговски вид на вестника”.

И изведнъж от 2009 г. като главен редактор на „Папарак” беше написан Веселин Стаменов. Реален човек, журналист, доколкото може така да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване