12/08/10 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

От компаньонки и министърки до Мишел Бонев - “пълна лудница” с Берлускони

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

За Италия, чийто премиер харесва хубавите жени, 2010 ще се запомни като годината на “хубавите скандали”. Красиви дами, доведени от Силвио Берлускони във властта, се впуснаха в остри полемики с италианците и помежду си. Не мина и без скандали, забъркани от “обичайните заподозрени” - компаньонки, непълнолетни девойки и прохождащи актриси. Резултатът бе, че докато в останалите европейски страни през 2010 г. се говореше за спасителни планове, за крах на еврото, за гибелта на Еврозоната, италианците се наслушаха на обиди, клевети, пикантни разкрития, заплахи и обвинения.

Редица издания нарекоха случващото се в Италия “безкрайна комедия” или “пълна лудница”. Към тези събития се прибавиха разпадането на съюза между Джанфранко Фини и Берлускони и корупционни афери, коствали поста на министъра на икономика Клаудио Скайола и опетнили репутацията на шефа на италианската гражданска защита Гуидо Бертолазо.

Когато през 2008 г. Берлускони дойде отново на власт, той включи в кабинета си четири млади, амбициозни дами, които 2 години по-късно успяха да си навлекат гнева на много свои сънародници. Красивата министърка на равноправието Мара Карфаня, смятана доскоро за най-предания на премиера член на правителството, започна да насочва интереса си към политическа кариера в областта Кампания. Заговори се, че тя има амбициите да стане кмет на Неапол. Това особено подразни лидерите на кампанийския клон на управляващата коалиция Народ на свободата НС и те подложиха на остри атаки Карфаня. Колегата й от НС Алесандра Мусолини, внучката на Дучето, дори я обвини в политически флирт с Итало Бокино, дясната ръка на отцепника Фини.

Под този натиск Карфаня обяви, че подава оставка и нанесе тежък удар на кабинета, след като от него си бяха тръгнали вече поддръжниците на Фини. След дълги увещания от водещи фигури в НС и от самия премиер Карфаня се отказа от намерението си, но враждата й с Мусолини прерасна в женска свада, по-характерна за някой пазар. Карфаня нарече Мусолини с обидната дума “vajassa”, чието значение варира от “слугиня” до “неморална жена”. Мусолини заплаши да не подкрепи на 14 декември правителството на предстоящия вот на недоверие в долната камара на парламента (същия ден в Сената ще има вот на доверие, поискан от премиера), ако Берлускони не укроти опърничавата си министърка. Наложи се отново намесата на водещи фигури в НС, за да се сложи край на грозната разпра.

През това време министърката на образование Мариястела Джелмини предизвика революция в Италия с реформата си на висшето образование, предвиждаща икономии и сливания на университети. Недоволни студенти и преподаватели окупираха исторически обекти, качиха се по покривите на университетите и разпалиха размирици. Джелмини контраатакува протестиращите с аргумента, че се оставят да ги манипулира опозицията, оглавявана от бивш студент-повтаряч. Наложи се лидерът на Демократическата партия Пиерлуиджи Берсани да показва на медиите дипломата си, за да докаже, че е бил отличник. Италианците гледаха с лошо око на Джелмини още от април, когато тя се върна на работа няколко дни след като роди момиченце. На тема майчинство те са много чувствителни. Доказателство за това е избухналата полемика около бременността на рокаджийката Джана Нанини, която на 54 години реши да ражда за първи път - идея, която мнозина не одобриха.

Четвъртата амбициозна дама в кабинета на Берлускони, министърката на туризма Микела Витория Бамбрила, обяви война на ловците, като ги заплаши с по-строги санкции, и на туристическата атракция на Рим - файтоните. Резултатът не закъсня. В разгара на кризата с колетите бомби от Йемен и от Гърция, Бамбрила получи също специална пратка - пакет с отразяно козе краче.

Не мина без скандали, свързани с няколко представителки от категорията “обичайните заподозрени”. Предната година италианците се преситиха от пикантните разкрития на елитната компаньонка Патриция Д’Адарио за личния живот ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване