12/09/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ако островна държава изчезне, тя продължава ли да е държава?

Асошиейтед прес

Маршаловите острови. Снимка: глобаленерджи

Нахлуващите морски води в далечния Пасифик повишават нивото на соленост на кладенците на Маршаловите острови. Вълните заплашват да разделят на две един тесен остров. “Положението се влошава”, каза кординаторът по климатичните промени на малката държава Каминага Каминага. Повишаването на нивото на океана също повдига въпроси: Какво ще стане, ако се наложи наброяващото 61 000 души население на Маршаловите острови да напусне своите ниски атоли? Ще продължат ли те да бъдат държава? Ще запазят ли мястото си в ООН? Ще запазят ли контрола върху традиционния си риболов и подводните си минерали? Къде ще живеят и с какво ще се препитават? Какви точно ще станат те и техните деца?

Глобалните преговори за действия по климатичните промени се проточват от години, без да водят до видими резултати. Сто деветдесет и трите страни, участващи в преговорите под егидата на ООН за договор по климата, отново се срещат в карибския курорт, но никой не очаква решителни действия за борба с отделяните от промишлеността, земеделието и транспорта емисии, върху които се хвърля вината за глобалното затопляне, а следователно и за повишаването на морското равнище.

На 7000 мили (11 000 километра) оттам хората на Маршаловите острови и на Кирибати, Тувалу и други държави, разположени на атоли, могат само да се питат още колко години ще издържат. “Всичко, което хората, строящи домовете си близо до брега, могат да направят, е да събират всеки ден още камъни, за да изградят отново морската дига отпред”, каза Каминага. Каминага е в Канкун с делегацията на Маршаловите острови на преговорите под егидата на ООН.

Правителството на Маршаловите острови обаче разглежда в перспектива тези основни въпроси на държавничеството, изселването и правата. “Ние сме изправени пред редица въпроси, които са единствени по рода си в историята на системата на националните държави”, заяви за Асошиейтед прес базираният в Ню Йорк съветник на Република Маршалови острови Дийн Биалек, който също е в Канкун. “Сблъскваме се с екзистенциални въпроси, свързани с влиянието на климата, които не са адекватно засегнати в международната правна рамка”, каза той.

Правителството на Маршаловите острови предприе първа стъпка за справяне с тези проблеми, като поиска съвет от Центъра по право на климатичните промени към Колумбийския университет в Ню Йорк. На свой ред директорът на центъра Майкъл Джерард поиска юристи от целия свят да се съберат в Колумбийския университет през май догодина, за да започнат да сглобяват отговорите.

В исторически план държавите изчезват след отцепване, пример за което е неотдавнашното разпадане на бивша Югославия, или след като бъдат завоювани или отстъпят своя територия на други страни. Но “досега нито една страна не е изчезвала физически и това е истинска празнина в правото”, каза Джерард в интервю в Ню Йорк. Мрежата на ООН от учени, занимаващи се с въпроси на климата, прогнозира, че моретата, които се разрастват в резултат на затоплянето и на оттичането на топящия се лед на сушата, може да повишат нивото си с 1,94 фута (0,59 метра) до 2100 г., потапяйки голяма част от оскъдната суша на кораловите острови. Но островите може да станат необитаеми много преди вълните да ги залеят заради осоляването на водните запаси и унищожаването на посевите, а и защото се очаква затоплянето да доведе до по-страховити тропически бури.

“Ако страна като Тувалу или като Кирибати стане необитаема, ще останат ли хората без държава? Какво е положението им в международното право?”, попита австралийската юристка Джейн Макадам. “Краткият отговор е: зависи. Въпросът е сложен”, каза тя. Макадам от университета в Нов Южен Уелс посещава разположените на атоли държави и изучава правната история. Що се отнася до въпроса дали островитяните ще запазят гражданството и суверенитета си, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване