12/11/10 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Започва ли кибервойна?

Франс прес

Въпреки войнствените си изказвания, компютърните атаки на симпатизиращи на “Уикилийкс” хакери срещу множество сайтове, сред които Виза и Мастъркард, са повече демонстрация и политическа агитация, отколкото истинска интернет война, смятат експерти.

“Това е компютърна война”, “войната е обявена” - от няколко дни компютърните хакери от групата “Анонимните” зачестиха атаките си срещу компании, обвинени, че лишават “Уикилийкс” от достъп до финансови средства, като Виза и Мастъркард. Освен това те заплашват да се заемат с всеки, който е настроен срещу “Уикилийкс”.

Само че войната в Мрежата, “кибервойната”, за която те претендират, не е нищо подобно, отбелязва Джеймс Луис, специалист по киберсигурността в Центъра за стратегически и международни изследвания. “Една война нанася щети и разрушения. Тук по-скоро става дума за шумна политическа демонстрация, като тълпа, която обсажда банка, отказвайки да пропусне когото и да било вън или вътре. Това не е война, а политически театър”, казва той.

Приказките за война в интернет са си риторика, още повече че няма ясно обособени лагери, както е при военен конфликт. “Анонимните” са просто една доста неясна общност в електронната мрежа, посочва на свой ред Алан Фрийдман, ръководител на изследователската дейност в мозъчния тръст “Брукингс”. Според него става дума за феномен на тълпата, за “виртуална демонстрация”, а не за “виртуална война”.

“Анонимните” успяха да предизвикват раздвижване, но за момента са далеч от постигането на нещо с траен ефект, казва той. Заплашвайки с атаки “отказ на услуга” (парализиране на интернет сайтове чрез едновременни опити за свързване с него на голям брой потребители) сайтовете на Виза, Мастъркард или Пейпал, хакерите атакуват единствено тяхната “витрина” в Мрежата, а това е лесно осъществимо, отбелязва Фрийдман.

Подобни атаки, извършени от хакери в Русия, при това доста по-масирани, имаше в Естония през 2007 г. и Грузия през 2008 г. Не смятам, че това накърнява особено доверието на хората и ги разколебава да използват кредитни карти, казва Адам Сигъл, експерт в Съвета за международни отношения, който говори за “политика на хакерството”.

Виза и Мастъркард мога да продължат да извършват трансакции, а хората - да продължат да се разплащат с кредитните си карти. Далеч сме от атака с вируси, която може да се внедри в банковите компютърни мрежи и да извади от строя системите за трансакции, казват специалистите. Подобни атаки биха били много по-трудно осъществими, смятат те.

Не съм сигурен, че хакерите са толкова способни. Някои, несъмнено, са доста добри и вероятно биха могли да нанесат известни вреди, но в сегашния контекст, какъв политически интерес би обслужило това?, пита се Адам Сигъл. Сегашните действия на хакерите не представляват заплаха за националната сигурност, казва Алан Фрийдман. Впрочем, всички сайтове, които бяха атакувани, отново работят нормално, допълва той.

По БТА

Публикувана на 12/11/10 22:35 http://e-vestnik.bg/10593/zapochva-li-kibervoyna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване