12/14/10 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

1936: Третият райх - образцовата диктатура

Хитлер на посещение в детски дом. Пощенска картичка от 1936 г.

Политиката на отстъпки получава силен аргумент с факта, че Хитлеровият режим, след като е устоял на бурята от негодувание,последвала акцията в Рейнска област през март 1936 г., като че ли навлиза във фаза на относително „добро поведение“. През лятото на 1936 г. на Берлинската олимпиада Германия приема атлетите на света, придружени от международна тълпа журналисти.Гьобелс прехапва устни, когато германската преса получава указания да отрази обстойно триумфа на Джеси Оуенс и други афроамерикански атлети. През 1937 г. на Парижкото световно изложение германският павилион е една от главните атракции. На петата си година Хитлеровият режим е в състояние да се представи като образцова диктатура.

Безработицата е паднала до незначително равнище.Икономиката е във възход. Животът за милиони германски домакинства се връща към нещо като нормални условия4. Яростната вълна от репресии през 1933–1934 г. си е свършила работата.Броят на обитателите в Химлеровите концентрационни лагери спада до няколко хиляди. Временно дори антисемитизмът на режима е смекчен. В сравнение с военната агресия на фашистка Италия в Африка и на имперска Япония в Китай, да не говорим за получилите голяма публичност ексцесии на Сталиновите показни процеси, управлението на Хитлер изглежда несъмнено умерено.

Има, разбира се, и такива, които си остават с непоколебимото убеждение, че никакъв мир не е възможен, докато Хитлер оставана власт. Но те са малцинство. Мнозинството във Великобритания и Франция, колкото и отблъскващ да намира Хитлеровия режим, има ясна готовност да направи място в Европа за една авторитарна Германия. След 1936 г. на масата за преговори лежи споразумение със западните сили, което не би отправило големи предизвикателства към международната властова структура на Хитлеровия режим и което би позволило на Третия райх да се на-стани удобно в една реконструирана международна рамка на финансите и търговията.

Нещо повече, мнозинството германци вероятно биха приели такова споразумение като твърде удовлетворителен изход за „Националната революция“, започната през 1933 г. Общественото мнение ясно показва, че при целия гняв от завършека на Първата световна война германското население изпитва силен страх от нова европейска война и би приветствало споразумение на базата на статуквото от 1936 г. Свидетелствата за отношението на де-ловите среди са отчайващо оскъдни.

Но към 1936 г. не може да има съмнение, че балансът на дискусията се е изместил от изключителното съсредоточаване върху вътрешните пазари към връщане в международната търговия. Както изтъква авторитетният Берлински институт за конюнктурни проучвания в доклада си от началото на май 1936 г., главният проблем, пред който е из-правена германската икономика, е достъпът до суровини (IfK,Седмичен доклад, 6 май 1936). Това зависи от увеличаването на износа. А към пролетта на 1936 г. има поне известни основания за оптимизъм по този въпрос.

Институтът изброява Съединените щати, Великобритания, Япония, Швеция, Аржентина, Чили, Бразилия, Норвегия, Австрия и Белгия сред важните икономики,които сега са напълно възстановени. Само страните от Златния блок, начело с Франция, остават в рецесия. Възможностите за голямо оживление в световната търговия очевидно са налице. И както ще видим, Франция се опитва да се възползва, като предприема драматичен обрат в икономическата политика от лятото на 1936 г. нататък. Но Хитлер и неговите сподвижници в германското ръководство систематично отказват всякакво сближаване със западните сили.

Антикомунизмът е една от постоянните теми в политическия живот на Хитлер, но през1936 г. той достига връхна точка. Докато по-конвенционално мислещите виждат през 1936 г. възможност за възстановяване на връзката със световната икономика, Хитлер и неговото обкръжение тълкуват формирането на правителства на народни фронтове във Франция и Испания като симптом за подема на международната комунистическа активност. А при Хитлеровия идеологически светоглед това има други последствия.

„След ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване