12/14/10 04:24
(http://e-vestnik.bg/)

Маргарит Тодоров напуска компанията си – “Домейн Бойар”. Нещо става във винарството

Маргарит Тодоров. Снимка: Архив на “Домейн Бойар”

Вчера до медиите беше разпространена новината, че основателят на „Домейн Бойар” Маргарит Тодоров се оттегля от фирмата. Той освобождава поста на изпълнителен директор, продава дяловете си и се прибира в Лондон, където е семейството му.

Тодоров има британски и български паспорт и е единственият българин, който е включван в класацията на списание „Декантер” в 50-те най-влиятелни хора в света на виното. Смята се за един от най-опитните в бранша в България, той е създал фирмата, която и сега е най-големия износител на български вина на Запад. Затова естествено мнозина свързват оттеглянето му с тежката ситуация във винарството у нас (чети утре – Винарството е на ръба на масов фалит, който се прикрива). Специално компанията “Домейн Бойар” е от най-стабилните в кризата. Продава най-много български вина на Запад, колкото и да е спаднал износът. Отделно фирмата има износ и за Русия, и силно присъствие на вътрешния пазар, но трудностите не може да не са я засегнали и да не са повлияли за оттеглянето на нейния създател. Преди 2 години той каза в интервю пред e-vestnik: “Аз съм убеден, че България вече никога няма да бъде световен фактор във винарството. Изпуснали сме влака и нямаме никакви шансове. Да си върнем позициите означава ужасно много работа и сериозна дългосрочна програма. А мисля, че ние не сме способни на това. И като държавна политика, и като отрасъл, и като хора. Ние нямаме такъв манталитет, ние не мислим с 20 г. напред. Не мислим и 2 г. напред, а камо ли 20 г.” (виж тук цялото интервю с Тодоров).

В последните години, още преди кризата, износът на български вина на Запад, основно във Великобритания, намаля драстично. Започна нелоялна конкуренция между български износители, неконтролиран износ на лоши вина. Това съвпада със силна инвазия на пазара в Европа на евтини висококачествени вина от Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, които изблъскаха много от европейските вина.

Маргарит Тодоров не обясни подробно пред e-vestnik за решението си да се оттегли. Само каза, че сега са трудни години, а той вече е на възраст, в която иска да се отдаде на семейството си, дома си в Лондон. Каза, че може да помага на фирмата „Домейн Бойар” като консултант, но ще прекарва повече време във Великобритания.

Заводът “Сините скали” край Сливен на “Домейн Бойар”. Проектиран е от австралиец, съоръжен e с френска и италианска техника. Снимка: архив на “Домейн Бойар”

62-годишният Тодоров е започнал като стоковед в някогашното СО „Винпром”. Като способен специалист по вината тогавашните шефове на СО „Винпром” Стоян Киндеков и Христо Дерменджиев го издигат и пращат през 1982 г. като представител на външнотърговското дружество „Винимпекс” в Лондон. Престоят му там съвпада с кампанията на тогавашната премиер-министърка Маргарет Тачър срещу високоалкохолните напитки и пазарът се отваря за българското вино. Не без усилията и на Маргарит Тодоров, който непрекъснато повтаря, че виното не е продукт, а имидж.

Към падането на комунизма износът на български вина само за Острова е около 40 млн. бутилки - нещо невероятно, постигнато от нулата само за 10-ина години. В началото на 90-те износът се увеличава, но вече започват неконтролирано всякакви винпроми да изнасят за там. Към средата на 90-те износът стига и 50 млн. бутилки, но много от тях са нискокачествени, с етикети и марки на харесвани в миналото български вина. По същото време там навлизат мощно вината от Новия свят. От средата на 90-те рязко започва спадът в продажбите на българско вино. Днес износът за там се е свил до около 3 млн. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване