12/15/10 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Ловецът на шпиони Ив Боне: КГБ управлява промяната

Ив Боне. Снимка: от тв екрана

Б. р. - Ив Боне е директор на френското контраразузнаване през 1982-1985 г. Под негово ръководство френските тайни служби откриват и вербуват източника Фаруел, къртица в КГБ, от когото получават почти 3000 секретни документа. Учредител и президент е на международната организация за жертвите от тероризма. Световно признат консултант по въпросите на междудържавната сигурност, автор на няколко книги за Ал Кайда, иранския фундаментализъм и терористичните заплахи. Най-новите му проучвания са съсредоточени върху Либия и Алжир и следващият му труд ще включва специален раздел за процеса срещу българските медицински сестри, обвинени от режима на Кадафи. Предлагаме предговора му към книгата на Румяна Угърчинска “КГБ&сие”, издадена от “Милениум” (виж повече тук).

Нека си го кажем направо: двадесет години след смъртта си КГБ на всемогъщия Съветски съюз все още обсебва въображението. От обикновения гражданин, читател на Джон льо Каре или САС, до стария пенсиониран комисар от ДСТ, който всеки ден разхожда пудела си по „Кроазет”, самото споменаване на магическото съкращение, за което ми стига да знам, че първата буква означава „Комитет”, кара погледите да блеснат, главите да се поклащат и предизвиква признание с въздишка на съжаление: „Тогава поне имахме достойни противници.”

Съвсем съзнателно пиша противник, а не враг. Някогашната най-могъща централа в света, не само по ресурси, но и по постижения и качества на своите служители, внушава уважение и дори възхищение у всички ветерани от единствения боен фронт, който си струва, онзи на сенките и дори на мрака. За всички онези, които се съмняват, ще подчертая само, че когато някога ме питаха коя е най-завладяващата ми фантазия, отговарях единствено: „Да бъда шеф на КГБ.” Достатъчно е да кажа, че смъртта му, за мен и за мнозина други, беше събитие, което ни изпълни с реална и огромна тъга. Никога не сме съжалявали за Гестапо, но съжаляваме за КГБ.

Но дали КГБ е изчезнал наистина? Дали  неговите дела най-после са запратени на сметището на историята? Добър въпрос, чийто верен отговор може да даде поне една осведомена жена. Тя се казва Румяна Угърчинска, тя е изследовател и писател, умишлено пиша тези думи в мъжки род, тя е българка, тя е французойка и отгоре на всичко е любопитна, обича да се рови, но не в кофите за боклук като Монталдо, не, тя е документалистка на изгубените досиета, изследователка на забравата, патолог на изисканите трупове на историята.

Какво ни казва тази донякъде лакома експертка за някогашния КГБ? Че той продължава да живее чрез своите хора, че все още е ударна сила на страната, която продължава да ни интригува или да ни изненадва, за добро или за лошо, че дори се е превърнал в самата Русия и че не възнамерява да се откаже от тази идентификация. Защо? Как? Румяна Угърчинска, трудно е да го кажем, колкото и да го прочетем и произнесем, ни дава своето обяснение, което е правилното, за това прераждане на старото влечуго с напукана кожа в пъргава и блестяща змия.

Принципът е прост: като съзнава ограничения живот на системата, която го е породила и чието оцеляване той осигурява, КГБ възнамерява самият той да управлява неизбежната промяна. Той разполага хора, свои хора, средства, структури. Окастря из дъно изгнилите клони, както казваше покойният генерал Ембер, изоставя на съдбата им онези, които не могат да догонят влака, непокаялите се комунисти, неудобните съюзници. Великата сила, от която се нуждае славянска или германска Европа, няма да бъде изградена нито с брежневистите, нито с Ярузелски или Хонекер. Това ще стане с ново поколение вълци, които претендират наведнъж за своето отечество, земя и кръв. Оттук насетне КГБ може вече да е изчезнал от указателите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване