12/15/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Убит мюфтия, 800 арестувани - кой разпалва етническа омраза в Москва?

Около 800 души са арестувани в сряда от милицията в Москва в опит да бъдат предотвратени сблъсъци между руски националисти и имигранти от района на Кавказ след безредиците през уикенда, предаде ИТАР-ТАСС. ДПА, която се позовава да съобщение на милицията, посочва, че арестуваните са около 1000.

Според агенцията за реда в Москва се грижат 3000 милиционери от части за борба с безредиците, подкрепени от бронетранспортьори. Конфискувани са въздушни пистолети, хладни оръжия, електрошокове и палки. Десетки милиционери са били разположени от сутринта в района на Киевската гара в центъра на Москва, където обикновено има търговци от кавказките републики, а крайнодесни групировки организираха протест срещу имигрантите от Кавказ, посочва ДПА.

Достъпът до Червения и Манежния площад около Кремъл пък бе блокиран от десетки полицаи. От началото на седмицата интернет сайтове призоваваха към протести мигрантите от Кавказ, които изповядват исляма. Призивите за демонстрации бяха предшествани от сблъсъците в събота между милицията и хиляди футболни фенове и националисти, които се събраха близо до Кремъл, за да настояват за справедливост след убийството на футболен фен при сбиване с млади кавказци.

Официалните фенклубове се разграничиха от съобщенията за протести, диаспорите също категорично отрекоха да готвят масови акции. Говорителят на столичното управление на МВР Виктор Бриюков подчерта, че милицията не е допуснала стълкновения и опроверга съобщенията за сблъсъци в различни точки на Москва. По думите му в града обстановката е спокойна и е под пълния контрол на правоохранителните органи. С арестуваните се водят профилактични беседи.

Междувременно ИТАР-ТАСС и АФП съобщиха, че мюфтията на Кабардино-Балкария е убит. Анас Пшихачев, председател на Духовното управление на мюсюлманите в тази руска севернокавказка република, е застрелян на място с четири куршума от двама нападатели. Пшихачев е убит в столицата на преобладаващо ислямската Кабардино-Балкария - Налчик. Руските републики в Северен Кавказ стават почти ежедневно арена на нападения срещу руските сили за сигурност, но и срещу местни ръководители, лоялни на Москва, отбелязва АФП.

Агенцията съобщи и че руски правозащитник е нападнат близо до Москва и е настанен в болница. Става въпрос за адвокат Евгений Бобров, който защитава в съда предимно имигранти, бежанци и инвалиди. Той е атакуван от двама мъже  близо до дома си в Наро-Фоминск, в Московска област, съобщиха правозащитните организации “Мемориал” и “Гражданска взаимопомощ”.  Бобров е ритан в лицето, в резултат на което е получил комоцио и не вижда с едното око.

След погрома в Москва, организиран в събота от футболни фенове и националисти, обстановката в града остава напрегната, пише в. “Комерсант”. Местният антиекстремистки правозащитен център СОВА информирал изданието, че през последното денонощие в руската столица са извършени “десетки” нападения срещу хора с произход от Кавказ и Централна Азия. Според всекидневника, това “рязко надхвърля обичайното равнище”.

Неразрешената протестна акция против “етническата престъпност” на Манежния площад в Москва бе организирана след убийството на футболния фен Егор Свиридов, застрелян на 6 декември в столицата при сбиване с кавказци. В събота пострадаха над 30 души, включително 8 милиционери, припомня “Время новостей”. Представители на националните диаспори в Русия препоръчват на своите сънародници да бъдат предпазливи, да не се поддават на провокации и изобщо да не излизат навън, пише “Комерсант”.

Вестниците цитират изявление на президента Дмитрий Медведев, уверил в “Туитър” още в неделя, че “в страната и в Москва всичко е под контрол” и ще бъде потърсена отговорност от “всички, вършили мръсотии”. На среща с шефове на силови структури вчера Медведев настоял милицията “да не допуска бардак из улиците и на обществени места”. Руското вътрешно министерство обеща в случай на нови безредици да използва сълзотворен газ и водни струи. Междувременно следствието е принудено да поправя грешките в разследването на случая с убития фен, довели до масовите вълнения, посочва “Комерсант”.

В събота милицията съвсем ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване