12/24/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Дилма Русеф - майка или дъщеря на народа?

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Малко след като Дилма Русеф разбра на 31 октомври, че е избрана за нов държавен глава на Бразилия, от гърдите й се изтръгна радостен възглас. Пародирайки лозунга от президентската кампания на Барак Обама “Да, ние можем!”, Русеф подчерта символичната стойност на собствената си съдба. “Много бих искала бащите и майките да гледат днес дъщерите си в очите и да им казват: “Да, жените могат!”, заяви тогава новоизбраната президентка.

Русеф е 40-ият държавен глава на Бразилия от установяването на републиката през 1889 г. Тя ще бъде първата жена президент на тази огромна държава. На 1 януари Дилма ще приеме поста от онзи, който я заобиколи с грижи, който я избра за свой приемник и който допринесе за избирането й, като хвърли върху нея блясъка на собствената си слава - Луис Инасиу Лула да Силва. Така след президент от работническата класа Бразилия ще има за президент жена, което е двойно изпълнена мисия за Лула.

И така Русеф доказа, че една жена действително може да стигне до най-висшия държавен пост. Но много по-труден и по-дълъг процес ще бъде за Русеф да накара бразилките да се заинтересуват от бразилския политически живот, да ги убеди да се включат в него, да защитават активно и да влеят нови сили на гражданската демокрация. През 2006 г. Чили също избра жена за президент. Тогава начело на левоцентристка коалиция Мишел Бачелет успя да установи равенство между мъжете и жените в правителството си. С Дилма Русеф нещата далеч не стоят така. Тя си постави по-скромна цел - 30 процента от министрите да са жени, но ще я постигне трудно.

Русеф би искала да види начело на външното министерство жена. Това ще е трудно, защото три четвърти от бразилските дипломати са мъже. Този престижен пост действително ще бъде поверен на мъж - Антониу Патриота, опитен дипломат. Нито едно от най-важните министерства няма да бъде поверено на жена. В Бразилия политическата среда си остава дълбоко мачистка. За това говори и съставът на парламента. В бъдещото законодателно събрание, в долната камара Камарата на депутатите ще има 45 жени от 513 депутати, което е по-малко от 9 процента. В Сената горната камара нещата не са по-различни. Така Бразилия се нарежда на 108-о място по съотношението мъже-жени сред депутатите в класацията на общо 134 страни, изготвена от Световния икономически форум.

Това неравностойно представяне се открива във всички ешелони на бразилската власт - губернаторските администрации, парламентите на отделните щати, кметските администрации, общинските съвети. Сенаторката Сериш Сихесаренко от партията на Лула припомня, че когато е била избрана за първи път през 1990 г. в парламента на щата Мату Гросу в сградата дори нямало тоалетни за жени. От тогава присъствието на жени в държавните институции се е увеличило. Но съвсем малко. Днес положението е в застой. Жените няма да бъдат по-многобройни в новия парламент, който започва работа официално на 1 февруари, отколкото бяха в предишния.

И все пак Дилма Русеф и кандидатката за президент на бразилските еколози Марина Силва събраха заедно гласовете на две трети от бразилците на първия тур на изборите в началото на октомври. Но нито едната, нито другата нямат богато минало на феминистки, нито пък изтъкваха по време на президентските си кампании факта, че са представителки на нежния пол.

През 1997 г. в Бразилия беше приет закон, който задължава бразилските партии да запазват за жените най-малко 30 процента от местата в Камарата на депутатите. Но никой не прилага този закон. На изборите през октомври само 21 процента от кандидатките бяха жени. А след това на щастливите избраници се отреждат места в парламентарни комисии от второстепенно значение.

“Политическата класа упражнява съпротива”, казва Лурдеш Бандейра, социоложка в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване