12/24/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Етническа полиция и ксенофобия в Москва

Владимир Путин поднася цветя на гроба на убития футболен фен Егор Свиридов. Снимка: официален сайт

“Заплашителната статистика” на престъпността, дошла от други региони на Русия, и безредиците с участие на футболни фенове принудиха московската милиция да планира създаването на специално подразделение за борба с етническата престъпност, пише в. “РБК дейли”.  Властта призна за погрешно решението отпреди две години да се премахнат управленията за борба с организираната престъпност, действали против етническите банди. Новата структура ще търси помощ и от различните диаспори, посочва изданието, като се позовава на Владимир Колоколцев, началник на милицията в Москва.

Според Колоколцев, към 70 процента от всички престъпления в Москва са дело на хора, пристигнали от другаде, независимо че официалните данни сочат само 49 на сто. За десетте месеца на годината е нараснал със 79 процента броят на изнасилванията в руската столица. Повечето извършители са родом от бивши съветски републики, “по-специално от азиатски държави”, казал шефът на московската милиция. “Темата е твърде тънка и деликатна, може да бъде невярно интерпретирана”, предупредил той и помолил да не се правят “обобщения”.

Колоколцев всъщност не посочва етническата принадлежност на престъпниците, а говори за хора, дошли от другаде, сиреч “банално подменя понятията”, заявява за всекидневника Владимир Мукомел, директор на руския Център за етнополитически и регионални изследвания. Предишни данни на милицията сочат, че “вносната” криминална престъпност в Москва не се дължи само на кавказци и мигранти, а главно на руснаци от други градове, освободени от затвора, твърди експертът.

Създаването на етнополиция в Москва е предизвикано от размириците, избухнали след убийството на местен футболен фен при свада с хора от Кавказ на 6 декември, уточнява за “РБК дейли” източник от руското вътрешно министерство. Хиляди запалянковци и националисти се събраха в памет на Свиридов край Червения площад на 11 декември. Някои от тях атакуваха минувачи, изглеждащи като неславяни, и милицията. При сблъсъците бяха ранени над 30 души. Размириците продължиха и през следващите дни. Пострадаха десетки, започнаха арести, последваха убийства на чужденци. Опити за провеждане на неразрешени митинги имаше и в други руски градове.

“Имунитетът срещу национализма и ксенофобията в Русия започва да отслабва”, констатира премиерът Владимир Путин, цитиран в “Росийская газета”, на среща с футболни фенове във вторник. При това положение страната става националистическа и не може да се смята за “отворена”, а “една страна, която се затваря в себе си, изчезва”, предупреждава министър-председателят пред трийсетината лидери на агитки, включително от Северен Кавказ. Руската държава е готова да подпомогне запалянковците, “за да откъснат от себе си радикалите и екстремистите”. Но единствено ако самите фенклубове проявят независимост и не позволят на екстремистите да ги манипулират, обобщава думи на Владимир Путин московският официоз.

Етническа организирана престъпност има във всички големи градове на Русия, отбелязва пред “Комерсант” Владимир Овчински, бивш генерал от милицията. Това са сериозни групировки с мрежова и пирамидална структура, имат и връзки с местните органи на властта. Освен кавказки и средноазиатски, в Далечния изток например има банди от китайци и корейци, разказва експертът.

Престъпленията на междуетническа почва са най-дръзки и цинични според шефа на милицията в Москва, изтъква “Московский комсомолец”. Задача на милицията е да запази толерантното отношение към мигрантите в столицата и да принуди тях самите да уважават местните жители, е заявил генерал Колоколцев на среща с обществеността според “Комсомолская правда”.

Междувременно по стените на няколко високи сгради в Калининград са били изрисувани пречупени кръстове - “старателно, по шаблон”, съобщава “Независимая газета”. Социолозите твърдят, че през последната година ксенофобията в Русия е нараснала двойно. Властите обвиняват родителите, училището и медиите, а експерти настояват за сериозно внимание към правната беззащитност на гражданите и безперспективността на руската политика в Северен Кавказ, пише изданието.

Цитиран в него московски политолог призовава да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване