12/25/10 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Бранимир Ботев: Да пием българско вино с дебели мезета

Бранимир Ботев. Снимка: от екрана на бТВ

Бранимир Ботев е председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Бил е директор на Института по маркетинг, на френско-българския междуправителствен център за управление и маркетинг МАРКОМ и секретар на Съвета по администрация при правителството на Иван Костов. Той е и първият наш представител в Института по публична администрация към ЕС в Маастрихт. Член е на УС на CEPS в Брюксел - централата на алкохолната индустрия на Европа.
- Г-н Ботев, какъв алкохол купуват българите за празниците?

- Традиционно по празниците българинът е свикнал да подготвя трапеза с близките и приятелите си и на тази трапеза да има подходящите храни за ритуалите, които трябва да изпълняваме и за празниците, които посрещаме. Обичайното е да посрещаме Бъдни вечер на масата с вино, обикновено с червено вино.

- Какъв вид червено вино се предпочита?

- В България има много голямо разнообразие. Най-важното е да е истинско и хубаво червеното вино. Достатъчно богата ни е земята, достатъчно много традиции има по различните краища на България. Истината е, че трябва да бъде хубаво и истинско. Дали ще бъде мавруд или гъмза – традиционни български сортове, дали ще бъде памид – едно прекрасно вино, което до това време вече е станало, дали ще бъде от по-модерните сортове – мерло или каберне совиньон, това няма голямо значение. Слага се това вино, което се харесва на хората на масата. По празниците, които предстоят – и Нова година, и именните дни, освен вино се слага на масата и традиционният аперитив на българите – ракията. Тя може да бъде и греяна в зависимост от ситуацията и температурата, може да бъде и нормално изстудена.

- Какъв ценови сегмент вино се купува – по-евтино или по-скъпо? Българско или чуждо?

- Трудно ми е да кажа, защото отиваме в сферата на статистиката. Забелязва се намаляване на потреблението на вносно вино. То обичайно е и в по-високия ценови сегмент. Българинът се връща към корените си и започва да консумира все повече българско вино. Дори изненадващо – последната година се е увеличила консумацията и на бяло вино в България. Може би не малко хора биха се ориентирали към бялото вино с оглед на трапезата от постни храни. Бялото вино доста плътно доближава общата консумация на червено вино. За познавачите е ясно, че на цена до 4-5 лв. за бутилка не могат да разчитат на качеството.

- Защо българите се обръщат към родното вино? Единствено цената ли е определяща или самият произход?

Снимка: Валентина Петрова

- Разбира се, че в условията на криза и цената е определяща, но може би има известно недоверие у потребителите, че в по-достъпния ценови диапазон може да се предлага качествено чуждестранно вино. Хората си казват: „Ако в този ценови диапазон пием българско вино, странно ни е как вино, докарано от Чили или Аржентина, може да бъде на същата цена”. Такива коментари може да чуете на всяка опашка във всеки супермаркет. Това не изключва да се попадне и на добро вносно вино, но все пак поне по празници хората разчитат да могат да си позволят нещо качествено.

- Има ли интерес и към наливното вино?

- Нормално е. В България имаме традиции и те се предават от поколения – да се прави собствено вино. То до голяма степен е въпрос на гордост, на мълчаливо съревнование в махалата, в селото – кой какво вино е направил от собствено грозде. Въпреки че се стеснява базата на тази традиция, тя все още съществува. Естествено е, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване