12/26/10 15:22
(http://e-vestnik.bg/)

10 начина за края на света - кой е най-вероятен?

Връх Бугараш. Снимка: Франческо Корбино

С приближаването на 2011 г. мнозина си спомниха предупрежденията за свършека на света през декември 2012 г. До тогава има още две години, но времето лети бързо, когато човек не иска да настъпи края. Действително ли идва свършекът на света или 2012 г. ще бъде само годината на колапса на едно френско село?

Версията, че нашествие на извънземни ще доведе до края на света, е популярна още от далечната 1898 г., когато Хърбърт Уелс публикува романа си “Войната на световете”. Тази година дори се появи информация, че ООН ще си има свой посланик в Космоса, който да ни представлява в случай на посещение. Миналата година известният физик Стивън Хокинг пък предупреди, че ако извънземните ни посетят, резултатът би бил като при пристигането на Колумб в Америка - не особено оптимистичен. Учени обаче установиха интересна тенденция - страховете от смъртоносна извънземна атака се повишават в момент, когато хората се страхуват и от по-земни заплахи, както е в наши дни. Така че вероятността извънземни да унищожат планетата следващата година е 0,1 на 10.

Хиляди интернет форуми и сайтове тиражират сценария, че в ранния XXI век непозната планета ще се сблъска със Земята, ще унищожи цивилизацията или ще причини огромен природен катаклизъм. Този сценарий се основава на измислената от американския фантаст Закария Сичин планета Нибиру. Според него тя е била част от Слънчевата система и се е движела по странна и изменчива орбита. На всеки 3700 години Нибиру се озовавала във вътрешната част на нашата планетна система, а там са Меркурий, Венера, Земята и Марс.

Доказателство за съществуването на мистериозната планета няма. През 2005 г. НАСА съобщи, че е открила планета накрая на нашата Слънчева система и мнозина вярват, че именно тя ще премине през 2012 г. близо до Земята и по някакъв начин ще й повлияе. Едно нещо засега е сигурно във връзка с тази планета, заради която беше променена преди четири години дефиницията за планетата Плутон, - тя със сигурност не се придвижва към вътрешната част на Слънчевата система, така че вероятността от реализацията на втория сценарий за края на света е 0,2 на 10.

Третият сценарий е свързан със Слънцето. Мощно слънчево изригване ще погълне Земята. Учените действително смятат, че когато слънцето “изчерпа горивото си”, то ще набъбне до размерите на червен гигант, ще избухне и тогава ще погълне планетата ни. Това обаче ще се случи не по-рано от 5 млрд. години, така че вероятността от реализацията на този сценарий е 0,3 на 10.

Четвъртият начин светът да свърши е свързан с теорията за изместване на земните магнитни полюси. Според нейните привърженици това ще предизвика и промяна във въртенето на планетата и последващи катастрофални събития. Учени от университета в Принстън и университета “Пол Сабатие” в Тулуза установиха, че Земята се е “ребалансирала” преди 800 млн. години. Те са изследвали минерали в седиметни скали в Норвегия и са открили, че северният полюс се е изместил с над 50 градуса за 20 млн. години. Привържениците на апокалиптичните теории вярват, че подобно изместване ще има отново в много кратко бъдеще. Според геолозите това ще се случи в период от 1 млн. години, така че вероятността от сбъдването на сценарий номер 4 е 1 на 10.

Петият сценарий е свързан с избухването на супервулкан. Според учени такава вулканична експлозия би се случила, когато магмата се надигне в недрата на Земята, но не може да си пробие път навън. Натрупва се огромно напрежение, което в крайна сметка ще доведе до гигантски взрив. Подобен катаклизъм би изхвърлил във въздуха тонове отровни газове и вулканични отломки, би предизвикал нова ледена епоха и би унищожил живота ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване