12/29/10 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Провокациите на Северна Корея ще се увеличат през 2011 г.

Асошиейтед прес

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Северна Корея може да изстреля ракети срещу Южна Корея следващата година, прогнозираха анализатори в понеделник. Това става във време, когато Северът преживява наследствено прехвърляне на властта, а враждебността му към външния свят се увеличава. Ситуацията на Корейския полуостров е доста напрегната след поредицата провокации на Севера тази година. Напоследък обаче Пхенян проявява сдържаност, след като Южна Корея реагира гневно, отправяйки заплахи.

Институтът за стратегии по национална сигурност предупреди в доклад, оповестен миналата седмица и публикуван на уебсайта му в понеделник, че очаква махалото да се върне в другата посока през 2011 г. Страната може да проведе трети опит с ядрена бомба и да предприеме още нападения срещу намиращи се на фронтовата линия острови като Йонпьон, който беше обстрелван с артилерия миналия месец, когато бяха убити четирима южнокорейци, се казва в доклада. Северна Корея може да обстрелва дори с ракети и още артилерия южнокорейски острови по фронтовата линия, заяви за Асошиейтед прес главният изследовател И Ин-хо след публикуването на доклада.

Атаката срещу Йонпьон беше извършена осем месеца след потъването на южнокорейски военен кораб, при което бяха убити 46 моряци и за което беше обвинен Пхенян. Северна Корея обвинява Юга, че е предизвикал нападението срещу Йонпьон с провеждани на острова военни учения, и отрича да е замесена в потъването на “Чхонан”. Подобна враждебност обаче често се използва за печелене на солидарност в армията във времена на преход. Тази година севернокорейският лидер Ким Чен-ир обяви, че ще предаде властта на третия си син - младия и неопитен Ким Чен-ун.

Очаква се провокациите да станат още по-сериозни следващата година, тъй като Северна Корея се стреми да затвърди лидерството на сина и да постигне целта си да изгради “силна, просперираща държава” през 2012 г., когато се навършват 100 години от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен, заяви Институтът за стратегии по национална сигурност в доклада.

Двайсет и няколко годишният Ким Чен-ун отбеляза своя официален политически дебют, като беше произведен в генерал с четири звезди и зае ключови постове в управляващата партия през септември. Това засега са най-ясните признаци, че той е определен да наследи 68-годишния си баща. Има информации, че Ким Чен-ир, който, от своя страна, наследи лидерския пост от баща си Ким Ир-сен, е претърпял инсулт през август 2008 г. Това засилва спекулациите за бъдещето на намиращата се в изолация държава, която той управлява с железен юмрук.

В доклада се казва, че следващата година евентуалните провокации може да се простират от атаки срещу Йонпьон и други гранични острови и обстрелване на южнокорейски гранични постове по сухопътната граница между двете страни до опити за ликвидиране на севернокорейски бегълци в Юга. “Неизбежно е отношенията между Северна и Южна Корея да затънат в тресавище”, се казва в доклада. Северна Корея може също така да проведе трети ядрен опит, за да засили ядрения си потенциал и да увеличи натиска върху САЩ да приемат призивите й за преки преговори, чрез които да спечели помощи и други отстъпки, каза изследователят И Ин-хо.

Северна Корея не поддържа дипломатически отношения със САЩ, които подкрепяха Юга по време на Корейската война от 1950 до 1953 г. и имат в Южна Корея над 28 000 войници, чието предназначение е да защитават съюзника от агресия. Полуостровът остава в състояние на война, защото конфликтът завърши с примирие, но без мирен договор. “Северна Корея се стреми да нагнетява напрежението, като извършва още провокации, за да накара САЩ да седнат на масата за преговори. Ако това не проработи, Северът може да проведе трети ядрен опит”, каза И Ин-хо.

Има признаци, че Северна Корея се готви за ядрен опит на полигон в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване