01/01/11 01:30
(http://e-vestnik.bg/)

Росбалт: “Презареждането” между Русия и САЩ промени света

Росбалт

През 2010 г. Русия остана вярна на своите принципи за многовекторна външна политика. Подобряването на отношенията с Украйна и Беларус на фона на продължилото “рестартиране” на сътрудничеството със САЩ осигури на Москва възможността да набележи нови пътища за разпространение на руското влияние в геополитическото пространство. Информационната агенция Росбалт предлага собствена версия за петте основни външнополитически събития на годината.
* * *
Изминалата година бе ознаменувана с редица важни моменти във външнополитическия живот на Русия: на първо място, доста успешно продължи започналото през 2009 г. “рестартиране” на отношенията между Руската федерация и САЩ. Това определи тенденцията в изграждането на политиката, водена през 2010 г. от Москва на международната арена.

От гледна точка на приоритетните руски външнополитически интереси, като основно събитие в международния живот според експерти се откроява същественото затопляне в отношенията с нашите съседи от “близката чужбина” - Украйна и Беларус. Повратна точка в процеса бе избирането на Виктор Янукович за президент на Украйна, смята Дмитрий Суслов, заместник-директор на руския Съвет по външна и отбранителна политика.
Властта в Украйна бе поета от лидер, коректен към Москва, и това качествено повиши ролята на Русия в постсъветското пространство. Същевременно подобрените връзки между Москва и Киев закономерно се отразиха и върху контактите на Русия със САЩ, ЕС и НАТО. Защото преди февруари-април 2010 г. руската политика спрямо тези три силови центъра зависеше главно от конкуренцията в постсъветското пространство и Украйна бе основната сцена на тази геополитическа игра.

Поемането на властта от Янукович, поведеният от него курс към сближаване с Русия, обявяването на извънблоков статут от Украйна, подписването на новите споразумения за Севастопол (база на руския Черноморски флот - б. р.) и за газовите доставки премахнаха цял огромен комплекс от проблеми, фундаментални за Москва.

Като второ по значение събитие през годината Суслов определи поредицата срещи на високо равнище, състояли се в Москва през декември. Форумите на ОНД, Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзИО) и Митническият съюз (Русия, Беларус и Казахстан) “станаха жалон по пътя към качествена интензификация на интеграционните процеси в постсъветското пространство, ориентирани към Русия”, изтъкна той.

Наистина, засилването на Митническия съюз, който има изгледи да се превърне в общоикономически алианс, укрепването на ЕврАзИО, сериозното и качествено заздравяване на ОДКС повишиха статута на Русия като сигурен политическо-икономически партньор и съюзник. Нов тласък съответно получиха и “рускоцентричните” процеси в постсъветското пространство. Тук може да споменем и нормализирането на отношенията между Москва и Минск. Политиците откриха най-накрая “формула”, която спомогна положението да бъде стабилизирано.

Дмитрий Суслов посочи на трето място подписването на новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения и посещението на руския президент Дмитрий Медведев в САЩ. “Това са различни събития, но и двете сочат една и съща тенденция, а от нея следва, че “рестартирането” на руско-американските отношения на практика вече действа”, отбеляза експертът. Визитата на Медведев в САЩ според него е показала, че “и след като са постигнали резултат, двете страни нямат намерение да спират, а смятат да продължат позитивното си сътрудничество и занапред”. “Точно през 2010 г. страните намериха взаимно приемлива формула на отношенията, изгодна и за двете държави”, подчерта политологът.

От “новата формула” се подразбира, че Москва съдейства да бъдат осъществени жизненоважните интереси на САЩ дотолкова, доколкото това не влиза в противоречие с жизненоважните руски интереси. Америка на свой ред се отказва от онези елементи в своята политика, които според руската страна застрашават интересите на Русия - например разширяването на НАТО и разполагането на трети позиционен район от стратегическата й ПРО в Централна и Източна Европа. Освен това, Вашингтон не пречи на Москва да осъществява своите интереси в постсъветското пространство.

Експертът отреди четвъртото място на срещата на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване